Veel trams GVB blijven in remise door tekort aan bestuurders

In de zomerdienstregeling van het Amsterdamse Gemeentevervoerbedrijf (GVB) zijn flinke gaten gevallen. Veel trams en bussen konden niet uitrijden door een tekort aan personeel....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Ook voor de komende winter, als er frequenter wordt gereden dan in de zomer, vrezen de vakbonden het ergste. In een spoedoverleg met het gemeentebestuur, maandag, hebben ze gezegd dat er waarschijnlijk ook dan te weinig trams zullen rijden.

De problemen werden vorige maand duidelijk. Eind juli werd een lijn door personeelsgebrek stilgelegd, iets wat in jaren niet meer was voorgekomen bij het GVB.

Zo erg is het de afgelopen dagen niet meer geweest. Wel is de dienstregeling aangepast. De frequentie is verlaagd. 'Op sommige lijnen komt in plaats van elke tien minuten om de twaalf minuten een tram', zegt een woordvoerder van het GVB. 'Een gat van een half uur komt bijna niet meer voor.'

De oorzaak van het tekort is niet eenvoudig aan te geven. Het GVB heeft een vacaturestop gehad om uit de financiële problemen te komen, waardoor er onvoldoende nieuwe bestuurders zijn opgeleid. De directie kwam er bovendien pas laat achter dat er een tekort was aan bestuurders, omdat ze zich had gebaseerd op verkeerde cijfers.

Het Amsterdamse bedrijf doet er alles aan om voldoende bestuurders voor tram en bus te krijgen. Via uitzendbureaus zijn chauffeurs aan het werk, maar dat zijn er minder dan in vorige jaren. Personeel dat een tram kan besturen, maar dat is doorgestroomd naar een andere positie, is gevraagd de oude werk tijdelijk weer op te pikken. Het GVB kan ook een beroep doen op dertig bestuurders van de Amsterdamse historische trams. Het personeel mag verder geen verlofdagen meer opnemen.

Het GVB geeft er geen duidelijkheid over of het wel lukt de winterdienstregeling goed uit te voeren. Bij het busbedrijf is het probleem niet al te groot, omdat er in het najaar en de winter vrij gemakkelijk, via uitzendbureaus, aan chauffeurs is te komen. Voor de trams is dat moeilijker. Er worden nieuwe bestuurders opgeleid, maar het tekort is niet snel weg te werken.

De bonden hebben het probleem bij het gemeentebestuur aan de orde gesteld omdat ze het vertrouwen in de directie hebben verloren. De wethouders Groen (personeelszaken) en Ter Horst (GVB) hebben de bonden terugverwezen naar de directie. Daar moet het probleem worden opgelost.

GVB-directeur Testa erkent dat het allemaal nog niet loopt zoals het moet. Hij wijst erop dat hij het bedrijf nog niet helemaal onder controle heeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden