Veel toppers op de reservebank

Dit jaar is alles anders...

Van onze verslaggever Bard van de Weijer

Amsterdam Grote ICT-dienstverleners wachten met angst en beven wat er in januari gaat gebeuren: keren de klanten weer terug, of blijft het net zo stil als de afgelopen periode?

December is doorgaans een schrale maand voor software-ontwikkelaars en gedetacheerden van ondernemingen als Atos Origin, Logica en Ordina. De meeste klanten zijn in de laatste maand van het jaar door hun budgetten heen, waardoor nieuwe opdrachten uitblijven. Na Oud en Nieuw stroomt het geld voor projecten doorgaans weer toe.

Maar dit jaar is alles anders. Het is stiller dan normaal en de verwachting is dat die situatie langer zal aanhouden, zegt een werknemer van een grote ICT-dienstverlener. ‘Zelfs lopende projecten worden her en der stilgelegd. Flink wat collega’s zitten op de reservebank. Er zijn voor hen nauwelijks nieuwe opdrachten, iedereen houdt de hand op de knip.’

Gerard van Hees van FNV Bondgenoten onderschrijft dit beeld. ‘Het lijkt erop dat er dit jaar meer hoogopgeleide ICT’ers op de bank zitten, en voor langere tijd.’

Logica en Atos Origin zeggen dat er niets aan de hand is. Deze ondernemingen stellen dat ze geen moeite hebben hun personeel aan het werk te houden. Aanvragen voor werktijdverkorting worden niet overwogen.

Maar het verdwijnen van 350 arbeidsplaatsen bij Ordina is een duidelijk signaal dat de problemen in de sector mogelijk groter zijn dan tot nu officieel verkondigd wordt. CEO Ronald Kasteel van Ordina ziet wel een verband met de kredietcrisis. De ontslagronde is volgens hem het gevolg van een ‘duidelijke afname van de investeringsbereidheid bij klanten’ sinds oktober.

De ICT-dienstverlener heeft veel klanten in de financiële sector en de industrie, waar de klappen van de financiële crisis het eerst werden gevoeld. Gezien de sombere economische vooruitzichten voor 2009 zullen volgend jaar ook andere sectoren mogelijk minder investeren in ICT. Het verlies aan opdrachten in de financiële sector zal dan niet gecompenseerd kunnen worden door andere sectoren.

Ordina noemt de situatie voor 2009 zo onduidelijk, dat het zegt het zekere voor het onzekere te nemen. Donderdag kondigde het bedrijf de opheffing van tientallen hooggekwalificeerde banen aan. Volgens Kasteel zal de afname van het aantal orders uit de financiële sector zeker tot eind 2009 duren, ‘maar het is koffiedik kijken’.

ICT~Office, de brancheorganisatie voor de sector, is minder somber. ‘We moeten afwachten wat de gevolgen van de crisis op lange termijn zullen zijn. Voorlopig verwachten we dat met name de overheidsinvesteringen in ICT zullen stijgen’, zegt een woordvoerder. ‘Er zullen bedrijven zijn die de crisis voelen, maar er zullen er ook zijn die nog groeien. De sector doet het al jaren beter dan gemiddeld.’

De brancheorganisatie doet elk jaar onderzoek naar de marktomstandigheden. Dit jaar bleek dat het tekort aan hooggekwalificeerd personeel zo groot is, dat zelfs een recessie het tekort niet zal wegnemen.

Als de cijfers kloppen, is dat goed nieuws voor de medewerkers die weg moeten bij Ordina. Zij kunnen vermoedelijk elders aan het werk. Maar de wereld is sinds mei, toen het onderzoek werd gepubliceerd, sterk veranderd. Daarom bevraagt ICT~Office momenteel de achterban hoe zij denkt dat de sector zich in 2009 zal ontwikkelen. De resultaten van dat onderzoek worden begin volgend jaar bekend.

Volgens Van Hees van FNV Bondgenoten wordt januari een cruciale maand: ‘Het is de grote vraag of de nieuwe budgetten waar iedereen op zit te wachten dan ook echt beschikbaar komen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden