NieuwsPatiëntenfederatie

Veel thuiszorg (soms zonder overleg) stopgezet door coronavirus

Ruim eenderde van de mensen die thuiszorg of ondersteuning van een wijkverpleegkundige hebben, krijgen in de coronacrisis minder of zelfs helemaal geen hulp meer. Dat blijkt uit een onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland.

Veel thuiszorgmedewerkers hebben geen of te weinig beschermingsmiddelen tot hun beschikking, waardoor het risico van besmetting te groot wordt geacht. Beeld Marcel van den Bergh
Veel thuiszorgmedewerkers hebben geen of te weinig beschermingsmiddelen tot hun beschikking, waardoor het risico van besmetting te groot wordt geacht.Beeld Marcel van den Bergh

De onderzoeksresultaten werden vrijdag bekendgemaakt. Van de hulpbehoevende respondenten zegt 23 procent ‘geen zorg’ meer te krijgen, en 18 procent ‘minder zorg’. De afgezegde thuiszorg betreft onder meer woonbegeleiding (bijvoorbeeld voor mensen met een beperking), wondzorg, wassen en aankleden, huishoudelijke hulp, psychische zorg en dagbesteding.

In 35 procent van de gevallen heeft de thuiszorgorganisatie zelf besloten minder of geen zorg meer te leveren. Bij 23 procent heeft de cliënt (of naaste) dat zelf besloten en voor 22 procent van de gevallen geldt dat dit ‘in overleg’ is gegaan.

Patiëntenfederatie Nederland noemt de uitkomsten verontrustend. Sommige thuiszorgorganisaties komen niet meer langs, omdat ze zelf met een hoog ziekteverzuim kampen. Bovendien hebben veel thuiszorgmedewerkers geen beschermingsmiddelen, waardoor het risico van besmetting te groot wordt geacht. Maar er zijn ook veel cliënten die uit vrees voor het coronavirus zeggen: laat die thuiszorg maar even zitten.

Mantelzorg

Complicerende factor is dat kwetsbare ouderen ook steeds minder kunnen rekenen op mantelzorg. Want veel mantelzorgers willen nu niet hun oude vader, moeder of tante in gevaar brengen en mijden het bezoek aan huis uit vrees hen te besmetten. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat de helft van de mantelzorgers ‘minder tot geen zorg of ondersteuning meer geeft’. Het gaat dan vooral om persoonlijke verzorging, huishoudelijke taken, boodschappen doen en sociale activiteiten.

Mantelzorgers hebben nog wel veel contact op afstand met degene voor wie zij zorgen: 72 procent telefonisch en 24 procent via videochat of beeldbellen.

‘Het is zorgelijk dat thuiszorg op grote schaal wordt verminderd en ook de geboden mantelzorg minder is’, aldus Patiëntenfederatie Nederland. ‘Dat betekent dus dat mensen die thuis zorg en ondersteuning nodig hebben, nu zonder thuis- en mantelzorg zitten. Hier dreigt vereenzaming nog meer.’

Naar schatting 600 duizend Nederlanders hebben wijkverpleging nodig. De helft van hen is ouder dan 80 jaar.

Thuiszorgers krijgen nauwelijks beschermingsmiddelen en voelen zich voor de keuze gesteld: cruciale zorg bieden of besmettingsgevaar voor hun kwetsbaarste cliënten beperken?

Het aantal kwetsbare ouderen dat in verpleeghuizen aan het coronavirus overlijdt, neemt in rap tempo toe. Sinds begin april is het aantal verpleeghuisbewoners dat is bezweken aan het virus vervijfvoudigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden