Cijfers bij het nieuws

Veel techbedrijven nog steeds groter dan in 2019, Musk gaat tegen deze trend in

Amazon ontslaat 18 duizend mensen, Google 12 duizend en bij Twitter is tweederde van de banen verdwenen. Maar hoe groot is de ontslaggolf in de techsector nou echt?

Serena Frijters
Voormalig werknemers van Twitter demonstreren op 25 januari voor het kantoor in New York. Beeld Sarah Yenesel / ANP
Voormalig werknemers van Twitter demonstreren op 25 januari voor het kantoor in New York.Beeld Sarah Yenesel / ANP

Het ene na het andere techbedrijf kondigt massa-ontslagen aan. Alleen al in januari gaat het om zeker 60 duizend medewerkers bij 200 bedrijven wereldwijd.

Barst er opnieuw een internetbubbel? Dat lijkt zo’n vaart nog niet te lopen, veel van deze bedrijven hebben nog steeds veel meer personeel in dienst dan enkele jaren geleden. Na de eerste coronaschok in het voorjaar van 2020 ontsloegen de grote techbedrijven nauwelijks iemand, twee jaar lang werd juist veel personeel geworven. De techsector had veel baat bij de explosieve groei van het aantal thuiswerkers.

Zo is Amazon sinds 2019 ruimschoots verdubbeld, van minder dan 800 duizend werknemers naar ruim 1,6 miljoen. De 18 duizend aangekondigde ontslagen zijn minder dan 2 procent van het personeelsbestand.

Bij Alphabet (Google) verdween zo’n 5 procent van de banen, bij Meta (Facebook) 12 procent. Maar ook hier volgden de ontslagen op ongekende groei. Google is in drie jaar tijd met bijna 60 procent gegroeid, Meta ging van 45 duizend personeelsleden in 2019 naar 87 duizend in 2022.

Elon Musk heeft wel danig gesneden in het aantal medewerkers. Twitter heeft nu nog 2.300 mensen in dienst, dat waren er vorig jaar nog 7.500. Ruim twee op de drie werknemers hebben een andere baan moeten zoeken sinds de miljardair het bedrijf heeft overgenomen.

Apple heeft tot dusver massa-ontslagen weten te vermijden, maar het is dan ook met slechts 20 procent gegroeid sinds 2019. Directeur Tim Cook maakte deze week wel bekend zijn eigen salaris te halveren, in 2023 moet hij van 49 miljoen dollar rond weten te komen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden