Veel sterfgevallen in ziekenhuis duidt op mindere kwaliteit zorg

Sterftecijfers van ziekenhuizen zeggen wel degelijk iets over de kwaliteit van de zorg. In ziekenhuizen met de hoogste sterftecijfers lopen patiënten anderhalf keer meer risico om te overlijden dan in ziekenhuizen met de laagste cijfers....

Van onze verslaggeefster

Onderzoeksinstituut Prismant maakte vorig jaar, tot groot ongenoegen van veel ziekenhuizen, de grote verschillen in sterftecijfers bekend. Deskundigen wezen er toen op dat die verschillen niet duiden op vermijdbare sterfte maar te maken hebben met bijvoorbeeld het aantal oudere of ernstig zieke patiënten. De Britse emeritus hoogleraar epidemiologie Brian Jarman ontwikkelde een methode waarmee mortaliteitscijfers van ziekenhuizen op een eerlijke manier met elkaar kunnen worden vergeleken. Daarbij houdt hij bijvoorbeeld rekening met de aanwezigheid van een afdeling spoedeisende hulp of met een relatief groot aantal ouderen in de regio.

Op verzoek van een speciale projectgroep paste hij die berekening toe op de Nederlandse situatie. De projectgroep, met onder meer Prismant, het RIVM, kwaliteitsinstituut voor de gezondheidszorg CBO en een aantal ziekenhuizen, wil sterftecijfers gaan gebruiken als maat voor kwaliteit en patiëntveiligheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden