Veel slachtoffers in worsteling met Mahdi Leger

BASRA (ANP) - In de tweede stad van Irak, het zuidelijke Basra, hebben woensdag leger- en politie-eenheden die trouw zijn aan de centrale regering, hun offensief tegen plaatselijke milities hervat. Ze vechten vooral tegen het in heel Irak plaatselijk georganiseerde grote Mahdi Leger.

In de strijd zijn sinds dinsdag meer dan vijftig doden en 340 gewonden gevallen. Het Mahdi Leger is gelieerd aan de sjiitische geestelijke en radicale politicus Moqtada al-Sadr. Er vielen woensdag in Basra al zeker vier doden, allen burgerslachtoffers van de strijd om dit centrum van de Iraakse oliewinning.

Dinsdag begon een door premier al-Maliki gecoördineerde poging de wetteloze stad te bevrijden van milities en bendes. Op verschillende plaatsen in Irak braken vervolgens gevechten uit. Daarbij vielen volgens de laatste meldingen van medische hulpverleners zeker 54 vijftig doden en 340 gewonden.

Meeste slachtoffers in Basra

De meeste slachtoffers vielen in Basra waar veertig doden en tweehonderd gewonden vielen. Maar ook in Sadr City, de sjiitische krottenwijk van noordelijk Bagdad, vielen volgens zegslieden van ziekenhuizen in en buiten deze wijk meer dan veertien doden en 140 gewonden.

Ook elders in het land braken gevechten uit tussen veiligheidstroepen die trouw zijn aan de coalitieregering van de sjiitische premier Nuri al-Maliki en de milities die loyaal zijn aan al-Sadr. De stad al-Amarah bijvoorbeeld, 300 kilometer ten zuidoosten van Bagdad, is volgens ooggetuigen geheel in handen gevallen van het Mahdi Leger.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden