Veel sex maakt nog niet gelukkig

Gert Hekma vindt dat het sexleven van de Nederlander saai is en dat hetero's veel te leren hebben van de homoscene (de Volkskrant, 21 juni)....

Tsja. Het is mogelijk dat de lezer zich wil laten inspireren door de elitetroepen van de dark room. Maar misschien is het oordeel van de gemiddelde hetero over deze uitingsvorm wel net zo negatief als Hekma's oordeel over hen.

De seksuologie in Nederland onderscheidt zich door een niet aflatende aandacht voor de variabiliteit van seksualiteit. Dat vormt een nuttige bijdrage; vooroordelen kunnen een lang leven hebben. Daardoor hebben mensen die 'het' maar een maal per maand deden zich lang abnormaal gevoeld. Om nog maar te zwijgen over diegenen die helemaal geen sex praktizeerden.

Pas bij het derde Sex in Nederland-onderzoek van 1991 bleek hoe groot het percentage mensen is dat geen seksuele relaties heeft. 12 Procent van de steekproef had in het laatste jaar geen sex met een partner. Dat lijkt armoede, maar voor sommigen betekende het een bewust afzien van sex, omdat men vond dat de voorwaarden voor goede sex ontbraken.

Want Nederlanders zijn wel degelijk bezig met de kwaliteit van sex. Niet alle sex is bevredigend en de tevredenheid wordt niet bepaald door 'hoe vaak, met hoeveel partners'. In het genoemde onderzoek werd gevraagd een rapportcijfer te geven voor het sexleven; de meeste mensen bleken zichzelf een zeven of een acht waard te vinden. In een vervolgonderzoek werden een aantal negen- en tienscoorders uitvoerig geïnterviewd; bijna de helft was supertevreden met een heel routineus sexleven.

Initimiteit is in die verhalen de grondtoon. Voor veel Nederlanders is veiligheid net zo belangrijk voor goede sex als opwinding. Binnen langdurige relaties is er voor de opwinding beslist enige creativiteit nodig; het seksuele probleem van het post-revolutietijdperk is een vormgevingsprobleem. Of al die 06-lijnen, SM-clubs, hulpmiddelen en lingerie daadwerkelijk bijdragen aan de tevredenheid van de afnemers, is niet zeker. Maar het lijkt erop dat men bewust bezig is om binnen een veilige relatie toch spanning te creëren.

Geen nieuwe partners, maar nieuwe dingen met de vertrouwde.

GRONINGEN Jelto Drenth

Recht-op-en-neer

Na lezing van het artikel 'De vrolijke wetenschap van de seks' is er maar één conclusie mogelijk: er is iets mis met het wetenschappelijke niveau van de seksuologie, of in ieder geval met die van Hekma.

Er is sprake van een duidelijke verwarring tussen hoeveelheid en gevarieerdheid. Zonder enige nuancering koppelt Hekma de (hetero)voorkeur voor een vaste seksuele relatie aan eentonigheid. Dat getuigt wel van een zeer mechanische benadering van sex. Sex tussen mensen wordt hierbij impliciet afgeschilderd alsof het twee robotten betreft die een vaststaand en voorgeprogrammeerd sexnummertje afdraaien.

Kwantitatieve onderzoeken, zoals enquêtes, maken de gegevens die beschikbaar zijn over seksualiteit heel erg plat. Gemiddeld heeft de Nederlandse hetero-bevolking vijf partners. Maar wat zegt dat over de variatie in hun sexleven? Niets. Een wekelijks bezoek aan een SM-kelder kan net zo eentonig en fantasieloos zijn als de wekelijkse terugkerende zondagse recht-op-en-neer-wip.

Hekma vindt dat er een dringende behoefte is aan een 'vrolijke wetenschap van de seks'. Ik geef voorlopig de voorkeur aan een genuanceerde wetenschap waarbij hetero- of homonormen geen leidraad vormen voor normatieve oordelen.

AMSTERDAM Margreth Hoek

Fantasieloos

Ik begrijp Hekma niet. Eerst wordt opgemerkt dat sex zich heeft weten te onttrekken aan het 'steeds sneller, steeds sterker, steeds hoger' van de consumptiemaatschappij. Dit lijkt mij positief, maar volgens Hekma levert het een nogal fantasieloos sexleven op.

Hekma pleit voor de ontkoppeling van sex en liefde, maar zegt tegelijkertijd dat men via sex ook de liefde kan vinden, evenals relaties die langdurig stand houden. Dat vind ik ronduit tegenstrijdig.

AMSTERDAM

Marc-Peter van Dijk

Wegwerpsex

'Hetero-paren zouden wat kunnen leren van homo's door er een vrijer gedrag op na te houden', meent Hekma. Dat vrije gedrag doet mij denken aan wegwerpsex. Het beleven van seksueel plezier in bijvoorbeeld de dark room is vluchtig en te vergelijken met naar de hoeren gaan, met het verschil dat er niet voor betaald hoeft te worden. Oftewel: sex voor ontlading.

Daar is op zichzelf niks op tegen. Wat ik jammer vind is dat veel mannen vervallen in deze oppervlakkigheid, omdat ze nogal eens lijden aan emotionele verarming en echte intimiteit niet durven aan te gaan.

Hekma vindt de koppeling van sex en liefde een erg ongelukkig idee. Wanneer je dat loskoppelt kun je een leuke seksuele uitspatting of een geil experiment hebben, maar daarmee verleg je ook de energie die ten goede zou kunnen komen aan je relatie. Het is heel gemakkelijk om (consumptie)sex te hebben en veel moeilijker om intimiteit aan te gaan.

Een traditioneel monogaan sexleven heb je niet zomaar. Daar moet je heel wat meer voor doen dan je geilheid bij een ander dumpen.

UTRECHT Joost Davidse

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden