Veel scepsis over voordracht nieuwe ambassadeur VS

In een hoorzitting in de Amerikaanse Senaat is donderdag met flink veel scepsis gereageerd op de voordracht door president Bush van de ondernemer en miljardair Roland Arnall tot nieuwe ambassadeur in Nederland....

Van onze correspondent Jan Tromp

Arnall (65) is oprichter en eigenaar van Ameriquest, een van de grootste hypotheekverleners in de Verenigde Staten. Het bedrijf ligt in een groot aantal staten onder vuur. Er lopen gerechtelijke onderzoeken door openbare aanklagers tegen Ameriquest, dat al dikwijls is beschuldigd van agressieve verkoopmethoden. De onderneming is gespecialiseerd in leningen aan kwetsbare groepen.

In de Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken is Arnall gisteren scherp ondervraagd. Een aantal senatoren, met name de democraten Barack Obama uit Illinois en Paul Sarbanes uit Maryland, wierp de vraag op of instemming met de benoeming op dit moment wel gepast is, nu het bedrijf van Arnall in een aantal juridische gevechten is gewikkeld over de zeden en gewoonten van de onderneming.

Arnall betoogde dat hij persoonlijk weinig tot niets met de juridische verwikkelingen van doen heeft. Het zijn andere functionarissen in Ameriquest, zei hij, die de gesprekken voeren met de autoriteiten.

De Senaatscommissie van Buitenlandse Zaken is de afgelopen dagen bewerkt door tal van belangengroepen voor consumenten. De Nationale Vereniging van Consumentenadvocaten drong begin deze week aan op uitstel van de benoeming van Arnall.

De vereniging schreef: ‘Omdat iemand die de Verenigde Staten dient als ambassadeur een persoon moet zijn die de in ons prachtige land meest gekoesterde waarden van eerlijkheid en integriteit vertegenwoordigt, zou voortgaan met de voordracht van de heer Arnall, terwijl onderzoeken lopen naar zijn bedrijf, onbehoorlijk zijn. Op z’n minst dringen wij aan op uitstel van het proces van instemming totdat de uitkomsten compleet zijn van de onderzoeken in de staten.’

Als de Senaat inderdaad zou besluiten eerst te wachten op de uitkomst van alle juridische procedures rondom Ameriquest, wordt de benoeming van Arnall in feite op de lange baan geschoven. In zeker dertig staten lopen onderzoeken naar het bedrijf.

Arnall behoort tot de politieke vriendenkring van George Bush. Hij heeft ettelijke miljoenen bijgedragen aan de verkiezingscampagne van de president. In de lijst van de vierhonderd rijkste Amerikanen van het tijdschrift Forbes staat hij op de 66ste plaats met een geschat vermogen van drie miljard dollar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden