Veel rompslomp bij plan Cultuurbereik

Het Actieplan Cultuurbereik - een door voormalig staatssecretaris Van der Ploeg ingesteld beleidsinstrument om kunst en cultuur toegankelijk te maken voor een breder publiek - heeft resultaat geboekt, maar ook geleid tot te veel regels en 'administratieve rompslomp'....

Het Actieplan kent bovendien te veel doelstellingen. Het zou zich moeten toespitsen op het bereiken van jongeren door middel van kunstonderwijs.

Dat stelt de visitatiecommissie Cultuurbereik in een tussentijdse evaluatie van het Actieplan in de periode 2001-2002, dat dinsdag in Den Haag werd gepresenteerd.

Het Actieplan Cultuurbereik loopt van 2001 tot 2004. Het is ingesteld om culturele instellingen te stimuleren hun programmering meer te richten op publieksgroepen die ze voordien niet of weinig bereikten, met name jongeren en allochtonen. Het Actieplan moet tevens de samenwerking tussen cultuur en onderwijs en de rol van cultuur in de openbare ruimte bevorderen.

Instellingen kunnen hiervoor aparte subsidie krijgen. Het ministerie van OC en W besteedt jaarlijks 68 miljoen euro aan het Actieplan; de provincies en 32 deelnemende steden samen 30 miljoen.

Volgens de visitatiecommissie heeft het Actieplan bewerkstelligd dat culturele instellingen meer aandacht schenken aan publieksbereik en vaker samenwerken met scholen en sociaal-culturele instellingen als bijvoorbeeld buurthuizen. Echter, gemeentes en provincies 'bewijzen vaak lippendienst aan álle doelstellingen van het Actieplan, uit vrees anders geen rijkssubsidie te krijgen'.

Feitelijk gebruiken culturele instellingen en overheden de binnen het Actieplan verkregen subsidie vooral om door middel van cultuureducatie jongeren te bereiken. De commissie beveelt het ministerie van OC en W daarom aan de doelstellingen van het Actieplan aan de praktijk aan te passen. En de subsidie die binnen het plan voor cultuureducatie beschikbaar is te verhogen ten koste van andere doelstellingen.

Het Actieplan kent volgens de commissie te veel regels en veroorzaakt 'administratieve rompslomp'. Zo zouden de procedures aanzienlijk verkort kunnen worden, wanneer het rijk de gemeentes en provincies niet eens per jaar, maar eens per vier jaar verantwoordelijkheid laat afleggen over het binnen het Actieplan gevoerde beleid.

Demissionair staatssecretaris Van Leeuwen van Cultuur wil het Actieplan na 2004 voortzetten. In welke vorm is nog onbekend. Ook wil hij onderzoeken of de procedures verbeterd kunnen worden. Op het departement van OC en W wordt eraan gedacht de gemeentes en provincies voortaan eens per vier jaar verantwoording te laten afleggen.

Demissionair minister Van der Hoeven van Onderwijs zei investeringen in cultuureducatie effectiever te achten dan de voorwaarden die het Actieplan nu aan instellingen stelt. Een van de voorwaarden die Van der Ploeg voorstelde was de zogenoemde drie-procentsregeling, waarbij instellingen dat percentage van hun budget moeten reserveren om nieuw publiek te trekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden