Veel respons op meldpunt langstudeerboete

Een 'aanzienlijk' aantal klachten en vragen is al binnengekomen op het informatie- en meldpunt over de langstudeerboete voor studenten. Het meldpunt Langstudeerboete.nu is sinds afgelopen vrijdag in de lucht en 150 studenten hebben al een klacht ingediend tegen de boete. Meer dan 1000 keer is om informatie gevraagd.

null Beeld anp
Beeld anp

De langstudeerboete geldt vanaf dit collegejaar voor studenten die meer dan een jaar vertraging hebben opgelopen tijdens hun bachelor- of masterstudie. Zij moeten ruim 3000 euro extra collegegeld betalen per jaar. Ongeveer 60.000 studenten moeten de boete betalen, blijkt uit cijfers van de studentenorganisaties.

Het meldpunt is in het leven geroepen door de drie studentenorganisaties LSVb, ISO en LKvV. Via het Landelijk Studentenrechtsbureau (LSR) worden studenten ook geholpen bij het indienen van bezwaar tegen de langstudeerboete.

Bezwaar
Een paar weken geleden liet advocatenkantoor BoutOveres Advocaten in Groningen ook weten namens de studenten voor 40 euro de bezwaarprocedure in te dienen bij de universiteiten en hogescholen. Daar hebben zich nu al 350 studenten gemeld, voor 200 van hen is inmiddels het bezwaarschrift verstuurd. Volgens advocaat Jan Hein Mastenbroek zijn het veel studenten die langdurig ziek zijn of ziek zijn geweest en nu toch tegen een boete aanlopen. 'Zij zouden ontzien moeten worden, maar dat bleek niet het geval.' Verder heeft hij bezwaar aangetekend namens studenten die vertraging hebben opgelopen door een bestuursfunctie of topsport en deeltijdstudenten.

De langstudeerboete is een omstreden maatregel. Met een nipte meerderheid kwam die door Tweede en Eerste Kamer heen. De studentenorganisaties spanden daarop een rechtszaak aan tegen de Nederlandse staat, die werd verloren door de studenten. Inmiddels is een Kamermeerderheid tegen, maar een poging om de maatregel nog voor het begin van het collegejaar af te schaffen, strandde eind augustus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden