Veel 'raamambtenaren' bij de overheid

Veel ambtenaren doen overdag weinig meer dan de hele dag uit het raam kijken...

Van onze verslaggever

Dat staat in een onderzoek van Binnenlands Bestuur naar de productiviteit van overheidswerknemers, dat het weekblad voor politici en ambtenaren vrijdag publiceerde. Bijna vijftienhonderd beleids- en leidinggevende ambtenaren werkten hieraan mee.

De helft van de ambtenaren zegt het verschijnsel te kennen. Bijna 40 procent van hen zegt zo'n 'raamambtenaar' daadwerkelijk in zijn directe werkomgeving te hebben. De ambtenaar die weinig meer doet dan de hele dag uit het raam kijken, is voor de helft van de ambtenaren een bekend verschijnsel.

Hetzelfde werk doen met minder mensen? ‘Onmogelijk’, zegt de meerderheid van de hogere ambtenaren. Deskundigen zien het anders: ‘Er zit risicoloos vijftien tot twintig procent rek in de arbeidsproductiviteit.’

De respondenten – het middenkader en de hoogste ambtenaren bij vooral gemeenten, maar ook provincies en het rijk - kregen naast meerkeuzevragen de mogelijkheid een toelichting te geven op de manier waarop binnen hun afdeling gewerkt wordt. Dat deden zij massaal. ‘Er is in de loop der jaren zoveel op personeel bezuinigd dat er geen of nauwelijks nog ruimte zit in het takenpakket per medewerker. Her en der is er sprake van werkdruk. Er zijn geen mogelijkheden tot vervanging bij afwezigheid’, schreef een ambtenaar.

In vrijwel identieke bewoordingen voerden talloze anderen aan dat nog doelmatiger werken niet mogelijk is. Het bedrijfsleven kan zelfs nog wat opsteken van het arbeidsethos bij de overheid, aldus een aantal ambtenaren. ‘In vergelijking met een top-3 advocatenkantoor waarvoor ik eerst werkzaam was, wordt er bij de gemeente harder gewerkt, hoewel de advocaten langer op kantoor zaten.’

Volgens acht van de tien ambtenaren is het echter niet mogelijk met minder personeel dezelfde resultaten te behalen. Bijna de helft van de respondenten zegt bovendien dat er tijdens het werk ‘nooit een moment is om op adem te komen’. Nog eens de helft zegt dat ‘er bijna altijd wat te doen is’. Slechts vier procent noemt het werktempo ronduit laag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden