Veel ouderen uit voorzorg op wachtlijst

Slechts 15 procent van de ouderen die op de wachtlijst staan van het Groningse verzorgingshuis Stichting Meander, wil per direct worden opgenomen....

Staatssecretaris Vliegenthart van Volksgezondheid, aan wie het onderzoek maandag is overhandigd, ziet in de uitkomst aanleiding om samen met verzekeraars en andere partijen alle lijsten voor verzorgingshuizen in Nederland te onderzoeken. Op dit moment wachten officieel 35 duizend mensen op een plaats in een verzorgingshuis.

Meander concludeert uit zijn onderzoek dat tweederde van de ouderen op zijn wachtlijst kan worden afgevoerd wanneer zij voldoende thuiszorg krijgen en door familie en kennissen kunnen worden ondersteund.

Tot deze groep behoren ook ouderen die in eerste instantie de indicatie 'urgent' kregen. Zij krijgen gemiddeld tussen de drie en vijf uur thuiszorg in de week en blijken tevreden met hun leefsituatie. Dat zou het predicaat 'urgent' overbodig maken.

Staatssecretaris Vliegenthart zegt veel waarde te hechten aan het Groningse onderzoek, omdat voor het eerst rechtstreeks is gevraagd naar de wensen van mensen op de wachtlijst.

Wat de staatssecretaris al uit ander onderzoek heeft geleerd, is dat veel ouderen zich opgeven voor een verzorgingshuis uit vrees eenzaam thuis te moeten zitten. In werkelijkheid blijkt het eenzaamheidsgevoel bij ouderen in een verzorgingshuis niet of nauwelijks te verschillen van thuiswonende ouderen, aldus Vliegenthart gisteren.

Bovendien is duidelijk geworden dat het aanbod in de thuiszorg de afgelopen jaren flink is toegenomen, waardoor ouderen die thuis willen blijven wonen, dat ook daadwerkelijk kunnen doen. Volgens de PvdA-bewindsvrouw heeft de thuiszorg de afgelopen twee jaar bijna 10 procent meer mensen geholpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden