Veel onvrede over de leiding bij MIVD’ers

De top van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) krijgt veel kritiek van de eigen medewerkers, blijkt uit een werkbelevingsonderzoek uit december 2008 waarop de Volkskrant de hand heeft gelegd.

De gegevens staan haaks op de mededelingen van het ministerie van Defensie, dat zegt dat twijfels over de dienst onnodig zijn. Op 10 november debatteert de Tweede Kamer over het personeelsbeleid van Defensie.

Uit het onderzoek blijkt 18 procent van de ondergeschikten van MIVD-directeur generaal-majoor Pieter Cobelens tevreden te zijn over de manier waarop hij leiding geeft. Van de MIVD’ers zegt 16 procent dat de directie weet wat er leeft op de werkvloer, 24 procent vindt dat de MIVD-bazen bijdragen aan een goede sfeer.

Slechts 20 procent vindt dat de MIVD haar afspraken nakomt. Dat iedereen rechtvaardig wordt behandeld, onderschrijft 26 procent; 10 procent vindt dat de verschillende MIVD-afdelingen goed samenwerken.

De hele bestuursstaf van Defensie, zo’n tweeduizend mensen, is onder de loep gelegd. De deelname bij de MIVD was het slechtst van alle diensten: van de 757 medewerkers deed 53 procent mee.

Van de zeventien diensten van Defensie werd bij de MIVD de hoogste score aan machogedrag genoteerd: 12 procent. Voor de MIVD’ers die weg willen is de belangrijkste reden de manier waarop leiding wordt gegeven.

De MIVD is de laatste tijd geregeld in het nieuws door affaires. Dertien medewerkers zijn juridische procedures begonnen tegen de leiding. De Rotterdamse oud- hoofdcommissaris Bé Lutken is aan een onderzoek begonnen, dat hij op 1 december hoopt af te ronden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden