Column

Veel onschuld heeft het voetbal niet meer te verliezen

Bert Wagendorp

De voetballer Frank Demouge van Willem II gelooft niet dat zijn club in 2009 uitslagen van wedstrijden heeft gemanipuleerd. Demouge, die in verdachte wedstrijden in de basis stond, reageerde gisteren op het stuk in de Volkskrant van afgelopen zaterdag over matchfixing. Nooit eerder in de geschiedenis van deze krant kochten zo veel voetbalprofs een los nummer.

Hoewel matchfixing al in zwang was voor WO II, verloor het voetbal gisteren volgens de krant 'weer iets van zijn onschuld' - veel kan daarvan nu toch echt niet meer over zijn.

De ophef over het stuk heeft iets komisch. De afgelopen jaren verscheen een hele stapel boeken over voetbalcorruptie. Ze heetten The Fix (Hill), The Big Fix (Forrest), Fifa Maffia (Kistner) of Voetbal & Maffia (Knipping en Van Duren). Er steeg een vette walm uit op van manipulatie en omkoping. Europol kwam eind 2013 met een rapport waarin sprake was van 380 verkochte wedstrijden, 'het topje van de ijsberg'. Volgens de chef Veiligheid van de wereldvoetbalbond FIFA was de misdaad bezig over te stappen van drugs naar voetbal.

Geen wonder, er valt daarin goed geld te verdienen. Volgens de Amerikaanse onderzoeksjournalist Brett Forrest gaat jaarlijks een bedrag van duizend miljard dollar om in het gokken op wedstrijden, vier keer onze nationale begroting. Wie een paar procent van dat bedrag via manipulatie van de uitslagen zijn kant op kan laten rollen, is spekkoper.

2009: de voetbalcorruptie komt bij Tilburg ons land binnen. In Nederland hebben we lang de neiging gehad te denken dat corruptie hier niet voorkwam, niet in de bouw, niet in de sport, niet bij de banken, nergens. Voor corruptie moest je in verre vreemde landen zijn. Of in België, maar in elk geval niet bij ons. In dat verband mogen we van geluk spreken dat de vermeende spil in het Willem II-schandaal een jongen uit Sierra Leone is, een land waar de corruptie welig tiert. Gast had vermoedelijk niet eens in de gaten dat hij iets deed wat niet mocht en ging er waarschijnlijk van uit dat de overige aanwezigen op het veld ook waren ingepakt. Ibrahim Kargbo biedt ons de mogelijkheid nog heel even door te dromen: Hollandse sportjongens moeten van zulke oneerlijke praktijken niets hebben.

Matchfixing is van alle tijden en er wordt ook niet alleen gefixt in de sport. Al fixend proberen bankiers hun winsten veilig te stellen, doen politici hun best dreigend verkiezingsonheil af te wenden en manipuleren bedrijven de markt. Fixen komt voort uit het diepmenselijke trekje de immer onzekere toekomst naar je hand te zetten, of het nu op het voetbalveld is of op de beurs. Het is verzilveren van voorkennis en profiteren van de naïevelingen die een gokje wagen zónder de keeper te hebben omgekocht.

De meeste voetbalwedstrijden zijn, dat mogen we tenminste aannemen, níet gefixt Maar één wel gefixte wedstrijd maakt 999 andere ongeloofwaardig. De Duitse journalist Kistner zei dat de gokmaffia het voetbal binnen tien jaar zal hebben gesloopt: het grote publiek zal zich afkeren van een sport waarvan het nepgehalte nooit precies kan worden vastgesteld. Dat was in 2012, nog acht jaar te gaan.

Misschien moeten we matchfixing onderdeel maken van de sportbeleving als geheel en de speler leren prijzen die zich met het meeste acteertalent van zijn fixende taak heeft gekweten. Anders kijken er straks alleen nog verstokte liefhebbers die zich vastklampen aan de illusie. En gokkers.

Wat zal een totaal corrupte organisatie als de FIFA doen aan de corruptie? 100 euro op debunken en doofpot.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden