Veel nieuwe partijen geregistreerd

De Kiesraad heeft voor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november in totaal 74 partijen geregistreerd tegen 45 bij de vorige verkiezingen....

ANP

Onder de nieuwe groeperingen zijn partijen als Nederland pro Deo, Tamara's Open Partij en de Nederlandse Klokkenluiders Partij. Ook de pedofielenpartij PNVD is geregistreerd.

Registratie betekent nog niet dat alle partijen ook kunnen meedoen aan de verkiezingen. Nieuwe groeperingen moeten in iedere kieskring waar zij aan de verkiezingen deelnemen dertig ondersteuningsverklaringen hebben. Er zijn in totaal negentien kieskringen. Om in het hele land mee te doen, moeten er dus 570 handtekeningen worden overlegd.

Ook moeten partijen die een lijst willen indienen 11.250 euro als waarborg betalen. Partijen moeten op 10 oktober een kandidatenlijst inleveren.

Van de 45 partijen die bij de verkiezingen van 2003 waren geregistreerd, deden er uiteindelijk achttien in een of meer kieskringen mee.

De Kiesraad heeft ook diverse verzoeken om registratie afgewezen omdat zij niet aan de eisen daarvoor voldeden. Zij konden bijvoorbeeld geen notariële akte overleggen. Afgewezen werden onder meer Revolutionaire Partij Nederland en Financieel Gedupeerden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden