Veel Nederlandse strijders

Veel Nederlandse jihadstrijders hebben zich aangesloten bij ISIS, de terreurorganisatie die zowel actief is in Irak als Syrië. Dat schrijft minister Timmermans van Buitenlandse Zaken in een maandag verschenen brief aan de Tweede Kamer. Om hoeveel Nederlanders het gaat, wil Timmermans niet zeggen.

DEN HAAG - Eerder was wel al bekend dat 120 tot 150 jongeren vanuit Nederland naar Syrië zijn vertrokken om zich aan te sluiten bij gewelddadige rebellengroepen zoals ISIS. Dat er mogelijk ook 'veel' Nederlandse jihadi's in Irak strijden, is niet eerder hardop gemeld door Kabinet Rutte II. Inlichtingendienst AIVD meldde in april wel dat twee Nederlandse jihadisten zelfmoordaanslagen hadden gepleegd, van wie één in Irak. Nederlandse jihadisten-websites reppen al langer over 'onze jongens' in Irak.


Het kabinet-Rutte II heeft maatregelen genomen om jihadreizen van Nederlanders te voorkomen en heeft tevens een 'leidende rol' om andere landen te helpen met preventieve maatregelen, schrijft Timmermans. Zo kunnen potentiële jihadi's uit Nederland hun paspoort verliezen als zij aansluiting zoeken bij groepen als ISIS. Ook zijn vijfduizend docenten, agenten en hulpverleners getraind in het herkennen van radicalisering.


De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof meldde in februari dat deze maatregelen vruchten afwerpen. Ten minste acht potentiële Syriëgangers zouden zo zijn tegengehouden. In moslimskringen is de ervaring dat vastberaden jongeren moeilijk kunnen worden tegengehouden en al helemaal niet met de paspoortmaatregel. Ze hebben vaak dubbele paspoorten of reizen met valse documenten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden