nieuwscoronacijfers

Veel minder opnamen gemeld

Het totaal aantal ziekenhuisopnamen van patiënten met covid-19 is nu 6.622, met 336 nieuwe meldingen is dit een veel kleinere toename dan gisteren.

Het ETZ Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg.Beeld BSR Agency

Vrijdag meldde gezondheidsdienst RIVM 502 nieuwe opnamen. Deze cijfers kunnen nog met terugwerkende kracht worden aangevuld. In Brabant neemt het aantal nieuwe ziekenhuisopnamen nog steeds af. Het Netwerk Acute Zorg Brabant meldt wel ruim honderd nieuwe ziekenhuispatiënten per dag die waarschijnlijk besmet zijn. Zij tellen tot er een positieve test is niet mee in de rapportages van het RIVM.

Het RIVM meldt 164 nieuwe sterfgevallen. Dit is iets meer dan gisteren, toen er 148 doden als gevolg van besmetting met het coronavirus bekend werden gemaakt. Een deel van deze sterfgevallen is al van een eerdere datum, het kan enige tijd duren voordat een sterfte wordt geregistreerd. Zo is er vandaag nog een sterfgeval van 23 maart opgenomen in de totalen. Niet alle overleden patiënten die vermoedelijk covid-19 hebben worden getest, zo meldt het RIVM. De werkelijke sterfte zal dus hoger liggen. Nieuwe CBS-cijfers lijken dit ook te bevestigen. Op grond daarvan zou de sterfte twee keer zo hoog kunnen zijn als tot nu toe wordt gerapporteerd.

Er stierven tot nu toe 1.651 Nederlanders bij wie een coronabesmetting is vastgesteld. Vooral Limburg en Brabant zijn zwaar getroffen. Buiten deze provincies zijn er vooral in Oudewater in Zuid-Holland en Heerde in Overijssel relatief veel ziekenhuisopnames en sterfgevallen.

In Nederland zijn nu 16.627 mensen positief getest op het coronavirus. Lang niet iedereen wordt getest, dus dit zegt niet veel over het werkelijke aantal besmettingen. Er zijn 904 nieuwe besmettingen gemeld. Er worden drie- tot vierduizend testen per dag gerapporteerd bij het RIVM, waarvan ruim een kwart positief is. Dit hoge percentage positieve testen kan duiden op een grote hoeveelheid onontdekte besmettingen.

Het RIVM rapporteerde vandaag ruim een uur eerder dan anders. Dit heeft geen invloed op de vergelijking van de cijfers van de verschillende dagen: de statistieken zijn altijd bijgewerkt tot 10 uur ’s ochtends.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden