Veel minder ontslagaanvragen

amsterdam Bedrijven vragen minder vaak een ontslagvergunning voor hun personeel aan. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2009 is het aantal aanvragen gedaald met ruim 20 procent....

Dat meldt het UWV. Volgens de uitkeringsinstantie lijkt het erop dat er sprake is van een voorzichtige kentering. ‘Maar het is echt te vroeg om nu al te juichen. We weten niet wat ons nog te wachten staat’, aldus een woordvoerder. ‘De situatie in verschillende sectoren is nog erg onzeker.’

Het UWV had erop gerekend dat de trend van zo’n 5.000 ontslagaanvragen per maand in 2010 door zou zetten. Maar momenteel krijgt de uitkeringsinstantie gemiddeld ‘slechts’ 3.700 aanvragen. Het UWV wijst er wel op dat het niveau van 2008, dus van voor de crisis, nog niet is bereikt. In 2008 ontving het UWV in totaal 25 duizend ontslagaanvragen.

Vorig voorjaar begonnen de UWV-medewerkers de gevolgen van de crisis echt te merken. Vooral in de maanden maart en juni vielen er veel ontslagen: de instantie kreeg respectievelijk 5.800 en 5.700 aanvragen binnen. Sinds de herfst is er sprake van een dalende lijn.

Als een werkgever van zijn werknemer af wil, heeft hij drie mogelijkheden. Hij kan vragen aan de werknemer of deze instemt met ontslag, of hij kan naar de kantonrechter of het UWV. Het totaal aantal ontslagen of beëindigde contracten ligt dus hoger dan de 3.700 ontslagaanvragen die het UWV per maand ontvangt.

Vandaag publiceren zowel het UWV als het CBS de recentste cijfers over de werkloosheid. Vorige maand liet het CBS weten dat er in de periode december tot februari gemiddeld 441 duizend personen werkloos thuiszaten, oftewel 5,7 procent van de beroepsbevolking. Een jaar eerder was dit nog 4,1 procent. Bekend was al dat in februari veel minder nieuwe WW-uitkeringen zijn aangevraagd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.