Veel minder boetes sinds afschaffing bonnenquota

De politie heeft dit jaar ruim een miljoen boetes minder uitgedeeld dan in 2010. Er zijn vooral minder bekeuringen uitgeschreven voor bellen in de auto, kapotte fietslichten en door rood rijden. De cijfers zijn opmerkelijk: eind vorig jaar schafte minister Opstelten (Justitie) de bonnenquota af.

Agent schrijft bekeuring uit. © ANP Beeld
Agent schrijft bekeuring uit. © ANP

In de eerste negen maanden van 2010 werden nog ruim 8,5 miljoen boetes uitgedeeld, dit jaar waren dat er bijna 7,3 miljoen, aldus het Centraal Justitieel Incassobureau. De grootste procentuele daling is te vinden in de categorie 'overige', met de fietslichten en autogordels. Deelden agenten in de eerste drie kwartalen van 2010 nog meer dan 1,1 miljoen boetes uit voor deze overtredingen, in 2011 waren dat er bijna 850 duizend. Een afname van 25 procent.

'Dat is een flinke daling', erkent Ron Looije, woordvoerder van de Raad van Korpschefs. 'We hebben het niet onderzocht, maar het zou een gevolg kunnen zijn van het afschaffing van de bonnenquota. ' Hij zegt dat er evenveel blauw op straat is. 'We steken meer capaciteit en energie in het opsporen van daders. Dan is er minder aandacht voor boetes.'

Een andere verklaring is de onvrede over de hoogte van boetes. Volgend jaar worden sommige overtredingen opnieuw zwaarder bestraft. In september waarschuwden de bonden dat agenten het gevoel hebben dat de boete soms niet meer in verhouding staat tot de overtreding. 'Waarschijnlijk geven de agenten nu eerder een waarschuwing', zegt ACP-voorzitter Gerrit van der Kamp.

Het aantal boetes voor snelheidsovertredingen is met 14 procent gedaald. 'Dat is een fors', erkent de woordvoerder van het verkeersteam van het landelijk parket. De daling van het aantal snelheidsboetes komt doordat een aantal trajectcontrolesystemen (deels) uit de lucht was vanwege wegwerkzaamheden, aldus de woordvoerder. 'En er waren minder radarcontroles.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden