Veel Mexicanen wensen excuses voor misbruik

Benedictus XVI bezoekt vanaf vandaag eerst Mexico en dan Cuba. In beide landen zal hij worden geconfronteerd met de nodige wrevel over de r.k. kerk.

VAN ONZE CORRESPONDENT ALLART HOEKZEMA

SANTA CRUZ - Mexico's katholieke kerk telt 94 miljoen gelovigen, 83,9 procent van de bevolking. Bijna alle dorpen vieren feesten voor hun beschermheiligen, pelgrims kruipen op hun knieën naar altaren en velen slaan een kruis als ze een kerk passeren. Toch slaat in bepaalde delen van het land de secularisering toe. Met de recente legalisering van abortus en het homohuwelijk daagt het linkse gemeentebestuur van Mexico-Stad de katholieke dogma's openlijk uit. De 84-jarige Benedictus XVI laat de hoodstad links liggen, vanwege de hoogte (2300 meter). Hij beperkt zijn verblijf (vandaag tot en met zondag) tot drie steden in de centrale deelstaat Guanajuato.

Benedictus' komst naar Mexico valt samen met het begin van de campagne voor de presidentsverkiezingen van 1 juli. Volgens sommige waarnemers kan de conservatieve regeringspartij Partido Acción Nacional (PAN) er profijt uit trekken. Maar de secretaris-generaal van de Mexicaanse Bisschoppenconferentie, monseigneur Víctor René Rodríguez, zei deze week met klem dat de paus de verkiezingen niet wil beïnvloeden.

Meer dan 50 duizend personen stierven een gewelddadige dood in Mexico sinds president Felipe Calderón eind 2006 de frontale aanval opende op de meedogenloze drugskartels. De strategie is omstreden, omdat er maar geen einde komt aan de geweldsspiraal, ondanks de dood en arrestaties van tientallen kartelbazen. Onlangs schreef de mensenrechtenactivist en dichter Javier Sicilia, wiens zoon werd vermoord door de georganiseerde misdaad, een open brief aan de paus, waarin hij het Mexicaanse volk vergeleek met het 'gemartelde lichaam van Christus'. Een woordvoerder van het aartsbisdom van León, in Guanajuato, zei te verwachten dat Benedictus XVI expliciet zal ingaan op de geweldsgolf.

Een ander gevoelig gegeven is dat de paus zich zal bevinden in het geboorteland van de oprichter van de 'Legionairs van Christus', de in 2008 overleden Marcial Maciel, die beschuldigd is van seksueel misbruik van vele seminaristen. De zaak ontketende een van de ernstigste schandalen voor de katholieke kerk. Benedictus' voorganger, paus Johannes Paulus II, had Maciel altijd opgevoerd als een rolmodel, ofschoon het Vaticaan al decennialang op de hoogte was van de pedofiliebeschuldigingen. Veel Mexicanen willen dat de paus zich officieel verontschuldigt tegenover de slachtoffers van Maciel.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden