Veel mensen raken gewond tijdens ontharen schaamstreek - klopt dit wel?

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: veel mensen raken gewond tijdens het ontharen van de schaamstreek.

null Beeld null

Van wie komt de claim?

Het is een van die onverwachte huis-, tuin- en badkamergevaren: het ontharen van de schaamstreek. Uit nieuw onderzoek zou namelijk blijken dat 'veel mensen' - namelijk één op de vier - 'gewond raken' tijdens het trimmen van de intieme delen, zo kopte Nu.nl eerder deze maand. 'Je schaamhaar trimmen is niet zonder gevaren', waarschuwde ook het Belgische Nieuwsblad.

Aan het Amerikaanse Time Magazine vertelt uroloog Benjamin Breyer, die het onderzoek leidde, dat maar liefst 3 procent van de mensen die zich meldden bij de spoedeisende hulp van het academisch ziekenhuis in San Francisco te kampen hadden met ontharingsletsel. Tijd om eens te onderzoeken wat de risicofactoren zijn en hoe het ontharen veiliger kan, aldus Breyer en consorten.

Klopt het?

Wie verder leest dan de koppen ziet al snel dat 'gewond' een groot woord is. Het onderzoek, gepubliceerd in JAMA Dermatology, bestaat uit een survey onder een representatieve groep van 5674 Amerikanen die hadden aangegeven hun schaamhaar weleens bij te werken. De onthaarders werd van alles gevraagd: waarmee, waarom, hoe vaak, en in welke houding ze dat doen, hoe harig ze zichzelf vinden en hoe de gewenste schaamhaarcoupe er dan uitziet. En of ze tijdens het ontharen weleens verwondingen hadden opgelopen.

Ja, antwoordde een kwart, maar in veruit de meeste gevallen gaat het om relatief onschuldige snijwondjes, brandplekken of uitslag. Dat is niet zo verwonderlijk: wie heeft zich immers níet een keer licht verwond tijdens het haastig scheren met een bot mesje?

Ernstiger verwondingen komen ook voor: 1,4 procent van de onthaarders verklaarde weleens medische hulp nodig te hebben gehad, zoals hechtingen en antibiotica na een infectie of het opensnijden van een abces.

Meer zin en onzin

Zijn liefhebbers van bittere smaken écht narcistischer? Had Einstein ADD? Telt Nederland meer intolerante christenen dan intolerante moslims? Lees hier al onze factchecks nog eens terug.

Heeft u een tip voor deze rubriek? Mail dan naar kloptditwel@volkskrant.nl.

Er is een kans dat scheerwondjes het risico op sommige soa's vergroten. Beeld null
Er is een kans dat scheerwondjes het risico op sommige soa's vergroten.

Of dit ook geldt voor de Nederlandse bevolking, is niet duidelijk. Het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) laat weten dat er geen specifieke gegevens worden bijgehouden over het aantal mensen dat met ontharingsletsel bij de huisarts of op de eerste hulp verschijnt.

Dermatoloog Roel Genders van het LUMC en de Roosevelt kliniek zegt ernstige gevallen nog niet te zijn tegengekomen; wel kleine wondjes en oppervlakkige ontstekingen, bij bijvoorbeeld beschadigde haarzakjes. 'Ik heb nog nooit iemand moeten hechten vanwege een scheerwond, dat is wel erg extreem.' In het onderzoek wordt geen duidelijk onderscheid gemaakt tussen hechtingen en het openmaken van abcessen. 'Ik denk dat het in de meeste gevallen ging om het opensnijden van een abces.'

Om nog even terug te komen op die kleine wondjes: zijn die wel zo onschuldig als ze lijken? Zij zouden namelijk de kans op het oplopen van een geslachtsziekte kunnen vergroten, stellen de Amerikaanse onderzoekers op basis van een studie uit 2016. Bij dat onderzoek werden destijds in deze krant nog wel wat kanttekeningen geplaatst, vooral omdat er niet was gecorrigeerd voor condoomgebruik.

Het geldt vooral voor een huidziekte als genitale wratten, zegt Genders. Mensen die daar last van hebben krijgen dan ook altijd het advies om niet te scheren. 'Een soa als chlamydia wordt overgedragen via de besmette slijmvliezen.'

'Theoretisch is er wel kans op een verhoogd risico op besmetting met hiv en hepatitis als beide partners open wondjes hebben', vervolgt Genders. 'Maar dat wordt niet in de praktijk waargenomen.'

Wie het zekere voor het onzekere wil nemen: harsen bleek uit het onderzoek in ieder geval voor vrouwen de minst risicovolle methode. Ernstige verwondingen werden het meest gerapporteerd door mensen die zich liggend op hun rug onthaarden of het door een vriend of partner lieten doen.

Eindoordeel

Dat 'veel mensen gewond raken' bij het ontharen van de schaamstreek, is wat overdreven geformuleerd. In slechts anderhalf procent van de gevallen kwam er een dokter aan te pas. Er is wel een kans dat scheerwondjes het risico op sommige soa's vergroten.

Lees verder

'Wegscheren schaamhaar vergroot kans op soa'
Het wegscheren van schaamhaar kan het risico op een soa vergroten, suggereert een Amerikaans onderzoek onder ruim 7.500 mannen en vrouwen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden