Veel meer vis in de diepzee dan gedacht

Op grotere diepte op open zee bevinden zich aanzienlijke grotere visreserves dan tot dusver werd aangenomen. In de zogeheten meso-pelagische zone blijkt wel tien tot dertig keer zo veel vis te zitten als geschat.

VAN ONZE CORRESPONDENT STEVEN ADOLF

MADRID - Dat schrijft een team van internationale zeebiologen in Nature Communications. Tot dusver dacht men dat er op dieptes tussen de 200 en 1.000 meter nauwelijks vis te vinden was. Doordat er weinig licht doordringt, is er weinig algenproductie, zodat het basisvoedsel ontbreekt.

De onderzoekers troffen bij akoestische metingen in alle oceanen wel grote hoeveelheden vis aan. Volgens die metingen zou 95 procent van de biomassa zich in de meso-pelagische zone ophouden. 'Het zijn kleine vissen, de meeste maar 2 tot 3 centimeter groot, die na zonsondergang naar de hogere lagen zwemmen op zoek naar voedsel', zegt onderzoeker Xabier Irigoien.

Dit betekent volgens hem een radicale breuk met wat er tot dusver bekend was over de ecosystemen op volle zee. Zo zou de opnamecapaciteit van CO2 op de oceanen veel efficiënter zijn dan werd aangenomen. Ook de voedselketens werken een stuk doelmatiger. 'De tonijn, die overdag in de diepte zit, blijkt over veel grotere voedselreserves te beschikken' aldus Irigoien.

In plaats van de gangbare schatting van 1.000 miljoen ton aan biomassa in de diepere zone van de oceanen resulteerden de onderzoeksmetingen in hoeveelheden tussen de 11 duizend en 15 duizend miljoen ton. En dat is slechts de zee tussen de 40ste noorder- en zuiderbreedte, waar het meeste zonlicht aanwezig is.

De visreserve heeft volgens Irigoien geen commerciële waarde. 'De vis zit verspreid over grote oppervlakten, wat de vangst commercieel onrendabel maakt. De meeste soorten zijn bovendien vet en klein en zijn niet geschikt voor consumptie.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden