Veel meer meldingen kindermishandeling

Het aantal meldingen van kindermishandeling en verzoeken om advies is in 2004 opnieuw toegenomen. Ruim 34 duizend maal zochten onder anderen politie, leraren, vrienden en familie contact met het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK)....

De MO groep, de brancheorganisatie van de Bureaus Jeugdzorg, heeft dit woensdag bekendgemaakt. In 2002 en 2003 nam het aantal meldingen en vragen toe met respectievelijk 9 en 13 procent. De capaciteit van de AMK’s, die na een melding onderzoek moeten doen naar de situatie, is echter niet voldoende toegenomen. ‘Er is de laatste jaren incidenteel meer geld beschikbaar gesteld, maar niet voldoende om de wachtlijsten weg te werken’, aldus Joep Verbugt, voorzitter van de Bureaus Jeugdzorg.

Hierdoor belanden meldingen op de wachtlijst en kan er niet adequaat worden gereageerd, zoals in de zaak-Tolbert. In deze zaak had de biologische vader meermalen zijn zorgen geuit over de situatie van zijn zonen, die bij hun moeder en haar nieuwe vriend woonden. Deze melding kon echter niet meteen in behandeling worden genomen. Uiteindelijk kwamen de twee kinderen om het leven.

Het is moeilijk te zeggen of het aantal mishandelingen ook is toegenomen, zegt Verbugt. ‘Dat blijft een ruwe schatting; tussen de 50- en 80 duizend kinderen.’ De toename van het aantal meldingen is vooral te danken aan de publiciteit rond onder meer de zaak-Savanna.

‘De bereidheid van mensen om vermoedens te melden, is toegenomen’, aldus Verbugt. Was enkele jaren geleden nog circa 25 procent van de burgers bereid mishandeling te melden, nu zijn dat er veel meer. Ook de reorganisatie in de jeugdzorg heeft bijgedragen aan de toename. De 17 AMK’s zijn sinds enige tijd onderdeel van de Bureaus Jeugdzorg. Hierdoor weten mensen het meldpunt beter te vinden, aldus Verbugt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden