Veel meer gevallen slaapapneu

Veel meer mensen hebben last van een structurele slaapstoornis dan tot nu toe werd aangenomen. Ruim 6 procent van alle mensen lijdt van deze aandoening slaapapneu. 4 op de 5 is zich daar helemaal niet bewust van. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Twente, de ApneuVereniging, Medisch Spectrum Twente en Philips.

Een bezoeker doet mee aan een EEG onderzoek tegen slaapstoornissen dat afgenomen wordt door een slaaplaborant. Beeld ANP
Een bezoeker doet mee aan een EEG onderzoek tegen slaapstoornissen dat afgenomen wordt door een slaaplaborant.Beeld ANP

Het onderzoek werd gedaan onder ruim 4000 werknemers van Philips. 'De cijfers zijn veelzeggend. Philips heeft een laag ziekteverzuim en dus een gezonde populatie', zei Piet-Hein van Mechelen van de ApneuVereniging maandag.

Toch lag ook onder hen het aantal mensen met de aandoening waarbij tijdens de slaap de adem stokt, een stuk hoger dan verwacht.

De aandoening kan nare gevolgen hebben. Zo raken patiënten vermoeid, waardoor ze chagrijnig of zelfs depressief worden. Ook is de kans groter op een hoge bloeddruk, diabetes en hart- en vaatziekten. 'Slaapapneu is prima te behandelen, maar het is een sluipmoordenaar. Het nare is dat het onomkeerbare gevolgen kan hebben, zoals een hartinfarct', concludeert Van Mechelen. 'Pas achteraf hebben mensen door dat hun klachten veroorzaakt werden door slaapapneu en niet door iets anders.'

Volgens Van Mechelen hebben mensen vaak niet door dat hun klachten veroorzaakt worden door slaapapneu, waarbij de adem soms meer dan 30 keer per uur stokt. 'Luister naar je partner', luidde het advies van Van Mechelen. Die kan namelijk horen dat de adem stilvalt tijdens de nachtrust.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden