Veel meer faillissementen

De ondergang van middelgrote en grote bedrijven is een belangrijke oorzaak van de sterk stijgende werkloosheid. Het aantal faillissementen is in het eerste kwartaal met 48 procent gestegen naar 3.143. Het banenverlies liep in die periode met 67 procent op naar 23.463 mensen.

AMSTERDAM - Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK). Per failliete onderneming verliezen meer medewerkers een baan. Waren dat er in 2012 nog 6,6, nu is dat opgelopen naar gemiddeld 7,5 per bedrijf.


Er is sprake van een domino-effect, zegt marktanalist Ivo de Jong van de KvK. 'Eerst waren het de kleine en middelgrote bedrijven die omvielen. Maar nu de crisis aanhoudt, houden ook grote bedrijven het niet meer vol. De buffers raken op.'


Er is sprake van een verzadigde consumentenmarkt waardoor de vraag achterblijft, aldus De Jong. 'Hoeveel extra auto's en televisies kopen mensen als het crisis is?'


Door de economische crisis komen er maandelijks zo'n 20 duizend werklozen bij. In februari steeg het totaal aantal mensen zonder baan naar 613 duizend mensen. De faillissementen zijn daarmee ruwweg verantwoordelijk voor eenderde van de toename. Met name in de bouwsector, detailhandel en de dienstverlening zijn er veel bedrijven over de kop gegaan.


De slechte cijfers komen voor Pim Nusselder van Bouwend Nederland niet als een verrassing. 'De afgelopen vier jaar is het aantal werknemers in de bouw met minstens 50 duizend afgenomen', aldus Nusselder. Volgens hem wordt er te weinig geld uitgegeven. Door onduidelijkheid over wetgeving, zoals de hypotheekrenteaftrek en het debat over de huurmarkt, zijn consumenten voorzichtig met het kopen van een huis. Bovendien investeert de overheid wegens bezuinigingen minder in infrastructuur.


Sander van Golberdinge van Detailhandel Nederland vindt het een hard gelag dat winkeliers zo hard worden getroffen. 'Het consumentenvertrouwen blijft maar laag. Het financiële noodweer houdt dermate lang aan dat het een rol moet hebben gespeeld in de huidige ontwikkelingen.'


Voorlopig verwacht zowel Nusselder als Van Golberdinge geen verbetering. Van Golberdinge: 'Het herstel van het consumentenvertrouwen is geen wiskundige formule die je zomaar kan toepassen. Een stabiele regering met stabiele wetgeving zou alvast helpen.'


Analist De Jong ziet de huidige financiële situatie als een kans voor creatievelingen. 'Als ondernemer moet je je nu onderscheiden, of een nichemarkt aanboren.' Daarbij hoeven ondernemers niet altijd van scratch te beginnen, vindt hij. 'Voor jezelf beginnen kost veel tijd en geld. Het overnemen van een bedrijf is ook een mooie kans om de markt te betreden.'


Te veel concurrenten op volle bloemenmarkt

Door het faillissement op 19 februari van bloemenexporteur


Ciccolella

stonden alle 252 werknemers op straat. 'Maar ik heb de indruk dat de meesten weer een baan hebben gevonden binnen de branche', zegt curator Wouter Jongepier. Dankzij verkoop van onderdelen van het bedrijf zijn zo'n 30 mensen geplaatst. Alle verkopers zijn onder dak.


In 2012 haalde het in 2001 opgerichte bedrijf een omzet van 230 miljoen euro, ruim 100 miljoen minder dan het jaar ervoor. Ciccolella bouwde een schuld op van 50 miljoen euro, waarvan zo'n 20 miljoen aan ING. Andere schuldeisers waren bloemenveiling FloraHolland, toeleveranciers van verpakkingsmateriaal, uitzendbureaus en transporteurs.


Curator Wouter Jongepier denkt dat de op twee na grootste bloemenexporteur van Nederland failliet is gegaan door een overschot aan aanbieders op de bloemenexportmarkt. 'Vanaf het moment dat Ciccolella niet meer op de veiling was, is de omzet gelijk gebleven. Dat is in mijn ogen een aanwijzing van overcapaciteit', zegt Jongepier. Daarnaast richtte het bedrijf zich juist op die markten binnen de branche waar de vraag afnam: Oost- en Zuid-Europa.


Sterke groei, tot crisis ook modebranche treft

Een doorstart zit er voor modemerk bandolera waarschijnlijk niet meer in; nu het bedrijf op 25 januari failliet is gegaan moeten de 263 werknemers op zoek naar ander werk. De directie benaderde tientallen partijen voor een doorstart, zonder succes. Alleen het label Not The Same, onderdeel van Bandolera, is overgenomen door een ander bedrijf, Linen4ever.


Van de start van het millennium tot 2008 maakte de in 1991 opgerichte Bandoleragroep een sterke groei door. Tot de crisis ook in de modebranche toesloeg. De krimp van de damesmodemarkt is niet de enige oorzaak voor de ondergang, valt uit het faillissementsverslag op te maken.


Toen de grootaandeelhouder in 2008 zijn aandelen verkocht aan een private-equitypartij, verlieten belangrijke medewerkers het bedrijf en viel expertise weg. In korte tijd stortte de verkoop van Bandolera in. Daarnaast verplaatste het bedrijf dat jaar een deel van de productie en logistieke afhandeling naar Turkije, waardoor de kosten stegen en het beheer moeilijker werd.


Bandolera verkocht zijn kleding en accessoires in binnen- en buitenland in winkels en via internet. Consumenten konden nog tot eind maart winkelen bij de modeketen.


Niet opgewassen tegen malaise in de bouw

Voordat De Vries Kozijnen op 10 januari failliet ging, ontsloeg de bedrijfsleiding al een groot deel van de werknemers. Het bedrijf, dat sinds 1927 bestond, draaide al jaren grote verliezen en probeerde het tij te keren door te reorganiseren. Eind 2010 werden 124 arbeidsplaatsen geschrapt, de helft van het toenmalige personeelsbestand. Dat leek in eerste instantie te werken: de winst nam toe. Maar in 2011 daalde deze weer en sinds de herfst van 2012 namen de verliezen toe. Door het faillissement vallen er nog zo'n 140 ontslagen bij De Vries Kozijnen, dat een van de grootste werkgevers uit Gorredijk en omgeving is. De belangrijkste oorzaak van het bankroet is volgens de directie de algehele malaise in de bouw en op de woningmarkt.


Volgens regiobestuurder Jeroen Vos van FNV Meubel & Hout komt het faillissement door mismanagement van het bestuur. De curator doet nader onderzoek.


Tussen 2009 en 2011 daalde de omzet jaarlijks met 10 miljoen euro tot zo'n 27 miljoen. De gegevens over 2012 zijn nog niet bekend, maar de curator verwacht dat de omzet ook dat jaar lager was dan het voorafgaande jaar.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden