Cijfers bij het nieuwsAsielaanvraag

Veel meer asiel aangevraagd in Nederland, vooral door de komst van geëvacueerde Afghanen

Door de komst van Afghaanse vluchtelingen is het aantal nieuwe asielzoekers in Nederland in september fors gestegen. In totaal vroegen 5.089 mensen asiel aan, 36 procent meer dan in augustus. Ook ten opzichte van vorig jaar is het aantal aanvragen sterk toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst.

Een groep asielzoekers  in Ter Apel, waar het aanmeldcentrum voor nieuwe asielzoekers is gevestigd. Beeld Harry Cock / de Volkskrant
Een groep asielzoekers in Ter Apel, waar het aanmeldcentrum voor nieuwe asielzoekers is gevestigd.Beeld Harry Cock / de Volkskrant

In september vroegen 1.199 Afghanen voor de eerste keer asiel aan, tegen 255 in augustus. Deze groep is vrijwel volledig door Nederland geëvacueerd, na de machtsovername door de Taliban. De asielzoekers kwamen bijna allemaal terecht op noodopvanglocaties, omdat reguliere asielzoekerscentra vol zitten.

De komst van de Afghanen betekent dat zij 30 procent van alle eerste asielverzoeken indienden. Over het gehele afgelopen jaar is 11 procent van de eerste verzoeken afkomstig van een Afghaan.

Behalve Afghanen deden ook meer Syriërs een eerste aanvraag. In augustus waren dat er 791, in september 1.133. In totaal werden vorige maand zo’n 2.500 eerste aanvragen meer gedaan dan een jaar terug. Andere herkomstlanden met relatief veel nieuwe asielzoekers zijn Turkije (304), Somalië en Jemen (beide 186) en Algerije (110).

Ook de hoeveelheid nareizigers – familieleden van asielzoekers met een verblijfsvergunning, oftewel statushouders – is gestegen. Zij komen weer vaker naar Nederland nu veel reisbeperkingen zijn opgeheven die vanwege corona waren ingesteld. In september betrof dit vooral Syriërs.

De stijgende instroom leidt tot drukte in asielzoekerscentra. Die zitten mede zo vol doordat statushouders niet naar een huurwoning kunnen doorstromen. Op 1 oktober hadden asielzoekercentra ruim 31 duizend bewoners. Dat is meer dan in de voorbije vijf jaren, maar een stuk minder dan de 47 duizend bewoners tijdens de grote vluchtelingenstroom van 2015.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden