Veel lof in Arabische wereld voor 'moedige' kiezers

Sommige Arabische critici hekelden de 'Amerikaanse verkiezingen' in Irak, maar in Jordanië en Saudi-Arabië overheerst vreugde over de 'historische dag'....

Lof komt ook uit onverwachte hoek, maar daarnaast is er kritiek, vooral van de bekende tegenstanders van de Amerikaanse aanwezigheid in Irak. Opnieuw benadrukken ze dat de verkiezingen slechts plaatshadden omdat de VS dat wilden, in een gebied dat zij bezet houden.

Kranten in Saudi-Arabië, waar in februari voor het eerst verkiezingen worden gehouden, waren gisteren verrassend positief over de stembusgang. 'Dapper genoeg zijn om te gaan stemmen terwijl er een kleine kans is dat je nooit meer thuiskomt, is echte vaderlandslievende heldenmoed, zoals die gelukkig in maar weinig landen vereist is', aldus de Engelstalige Daily News.

Het Saudische dagblad Al-Riyadh schreef dat 'Irakezen stemden voor ''democratie'' te midden van aanslagen en explosies', maar de krant wees er ook op dat een aantal stembureaus in soennitisch gebied de hele dag gesloten bleef.

Volgens Abdel Bari Atwin, hoofdredacteur van de pan-Arabische krant Al-Quds al-Arabi, hadden de VS de verkiezingen georganiseerd tegen de wil van de Irakezen. 'De Amerikaanse verkiezingen in Irak brengen de slechtst mogelijke boodschap voor de Arabieren', aldus Atwan, die het Amerikaanse beleid vaak scherp bekritiseert. 'De verkiezingen hebben een democratie gevestigd in bezet gebied, op de lijken van honderdduizend Irakezen, met raciale en etnische verdeeldheid als gevolg.'

Een groot aantal Arabische radio- en televisiezenders deed uitgebreid verslag van de verkiezingen. Op de respectievelijk in Dubai en Qatar gevestigde satellietzenders Al Jazeera en Al Arabiya waren de hele dag live-uitzendingen te zien, waarin enthousiaste Irakezen opgetogen vertelden waarom ze waren gaan stemmen.

De zenders berichtten slechts op beperkte schaal over de aanvallen op stembureaus. Ook de critici kregen weinig ruimte. Op Al Jazeera was wat meer aandacht voor de veiligheidssituatie, maar ook hier was de toon van de verslagen vooral positief.

De staatsmedia in Syrië, waar de Ba'ath-partij nog aan de macht is, waren vrij summier in hun berichtgeving. Slechts weinig Irakezen in het land maakten gebruik van de mogelijkheid in Syrië te stemmen, wat van vrijdag tot en met zondag mogelijk was.

De meeste dagbladen schreven wel over de verkiezingen, maar gaven vooral aandacht aan het geweld dat het stemmen belemmerde. '150 Doden en gewonden op wat een gewone dag van geweld is voor Irak, zonder verrassingen', kopte Al-Baath, de spreekbuis van de regeringspartij.

De houding van de media weerspiegelt de twijfel van Syrië over welk effect de Iraakse verkiezingen hebben op de regio. Als de verkiezingen de stabiliteit in Irak blijken te bevorderen, vreest de regering dat de nationale en internationale druk zal toenemen om ook in Syrië politieke hervormingen door te voeren. Maar Damascus vreest ook dat als het geweld in Irak niet ophoudt, het zich op zeker moment zal verspreiden naar Syrië. Syrische regeringsfunctionarissen onthielden zich nog van commentaar op de verkiezingen en de opkomst in Irak.

In Jordanië, een ander buurland van Syrië, was de reactie veel positiever. 'Ik denk dat we tegen alle Irakezen kunnen zeggen: hartelijk gefeliciteerd. Iedereen is erg, erg blij met de opkomst en het lijkt erop dat het een erg succesvolle dag was voor alle Irakezen', aldus de Jordaanse koning Abdallah in een interview met CNN. Maar Abdallah zei dat hij ook geloofde dat de Iraakse soennieten zich gemarginaliseerd voelen en dat hun deelname aan de verkiezingen 'een stuk lager' was dan 'ieder van ons hoopte'.

Jordaanse functionarissen zeiden dat ze straks met de nieuwe Iraakse regering zullen samenwerken. Ze zeiden ook te vrezen dat de soennieten daarin onvoldoende vertegenwoordigd zullen zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden