Veel kroonprinsen naar Amsterdam

Kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta zullen voor hun huwelijksfeest andere kroonprinselijke paren uitnodigen. De koningen blijven thuis, alleen het Spaanse koningspaar Juan Carlos en Sofia vormt hierop een uitzondering vanwege de warme banden die zij hebben met het Nederlandse koningshuis....

Kroonprinsen die al hebben toegezegd te zullen komen voor het driedaagse feest zijn de Engelse prins Charles, de Belgische prins Philippe en prinses Mathilde, de Japanse prins Naruhito Kotashi, de Spaanse prins Felipe en de Jordaanse prins Hussein.

De organisatie van het huwelijk is in handen van de driehoek Amsterdam, het ministerie van Algemene Zaken/Rijksvoorlichtingsdienst en het hof. Minister-president Kok spreekt met koningin Beatrix, maar ook met het aanstaande echtpaar over de aankleding van 2 februari.

Het kernteam van de hofhouding dat zich bezighoudt met de organisatie van de bruiloft bestaat uit zeven personen. De eindverantwoordelijkheid berust bij grootmeester L. Veenendaal, die namens koningin Beatrix de uitnodigingen heeft verstuurd en de stand bijhoudt van de af- en toezeggingen.

De dagelijkse leiding berust bij ceremoniemeester G. Monod de Froideville, die eerder dit jaar terugkwam uit Chicago om de regie van bruiloften en begrafenissen ter hand te nemen. Hij heeft een eerste assistent terug laten komen, een vroegere adjudant van Beatrix, kolonel Schellens. Monod heeft eerder dit jaar op kleinere schaal al kunnen proefdraaien met het huwelijk van prins Constantijn en prinses Laurentien.

De particulier secretaris van Willem-Alexander, J. Leeuwenburg, bemoeit zich met de kerkdienst en privé-aangelegenheden van het paar. Ook draagt hij zorg voor de eerste dagen dat de gasten in Nederland verblijven. Zij kunnen desgewenst deelnemen aan het flankerende programma, onder meer het lunchconcert op vrijdag in het Concertgebouw en het volksfeest in de Arena, waar het huwelijkscadeau wordt aangeboden. De door Beatrix uitgeleende hofdame O. Gaarlandt-Van Voorst van Beest fungeert al sinds de zomer als persoonlijk assistente van Máxima.

Grootmeesteres A. Labouchère en hofdame M. Boellaard-Stheeman onderhouden de contacten met Amsterdam: alles wat te maken heeft met de kerk en het paleis verloopt via hen. Zij zijn de Amsterdam-kenners in de hofhouding.

Hofmaarschalk J. van Eenennaam gaat over de slaapplaatsen in de hotels en paleizen voor de buitenlandse gasten en zorgt ervoor dat ze tijdens hun driedaagse verblijf van dranken en spijzen worden voorzien. Dat begint al op donderdag 31 januari. Koningin Beatrix grijpt de aanwezigheid van het bezoek aan om haar verjaardag op te luisteren.

De verantwoordelijkheid van het vervoer berust bij de stalmeester kolonel G. Wassenaar: de blauwe koninklijke bus, koetsen, paarden en auto's regelt hij vanuit de koninklijke stallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden