Veel kritiek op VVD-plan weren Antillianen

De huidige VVD-plannen om kansarme bewoners van Aruba, Curaçao en Sint Maarten uit ons land te weren, deugen volgens coalitiepartner PvdA niet. De PvdA vindt ook dat hier naartoe verhuizen door deze groep voor niemand goed is, maar maatregelen om dat te voorkomen moeten wel kloppen.

VVD-Kamerlid Andre Bosman tijdens het Tweede Kamerdebat over een voorstel over de regulering van de vestiging van Nederlanders van Aruba, Curacao en Sint Maarten in Nederland.Beeld anp

De VVD beoogt hiermee de komst tegen te gaan van kansarme Antillianen, die hoog in de criminaliteitsstatistieken staan. Dat geeft na de omstreden strafbaarstelling van illegaliteit, die nog door de Kamer moet worden behandeld, nieuwe spanning in de coalitie, omdat in het Regeerakkoord is afgesproken dat aan de vestiging van Antillianen in Nederland voorwaarden zullen worden gesteld. De partij beroept zich op een passage in het Regeerakkoord, waarin hierover werd aangekondigd: 'We komen met een voorstel tot regulering van de vestiging van inwoners uit Aruba, Curaçao en St. Maarten in Nederland.'

Het verzet tegen de initiatiefwet van Bosman is inmiddels massief. Vorige maand bracht de Commissie Meijers, een groep deskundigen in het internationaal vreemdelingenrecht, een vernietigend advies uit over de wet. De commissie bestempelt de voorgestelde maatregelen als 'onderscheid naar ras'. Zij ziet geen rechtsgrond voor een onderscheid tussen Antilliaanse en Europese Nederlanders binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

André Bosman, Tweede Kamerlid voor de VVD, ontwierp de Bosmanwet: inwoners van Aruba, Curaçao en St. Maarten die langer dan 6 maanden in Nederland willen komen wonen, moeten werk hebben, voldoende inkomen, in Nederland tot een opleiding zijn toegelaten of hier familie hebben. Zij moeten voortaan bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst een 'toelating voor vestiging' aanvragen. Zonder een geldige toelating zijn Antilliaanse Nederlanders uitgesloten van overheidsvoorzieningen als bijstand en sociale huisvesting.

Weerstand
De VVD-plannen zouden fundamenteel moeten worden aangepast, wil de PvdA er alsnog mee instemmen. Ook veel andere partijen hebben stevige kritiek. In het wetsvoorstel worden mensen verschillend behandeld op grond van hun afkomst en dat kan niet, aldus onder anderen Roelof van Laar van de PvdA woensdag tijdens de behandeling. Hij vindt dat er moet worden gekeken naar opleiding en / of strafblad.

Bosman kiest er volgens Van Laar nu voor om alle Antillianen te belemmeren in hun vestiging in Nederland. Daarmee rijkt het voorstel ook veel verder dan de doelstelling van de wet, namelijk het voorkomen dat kansarme en criminele Antilliaanse Nederlanders naar Nederland komen en hier nog verder wegzakken.

D66 vindt de Bosmanwet een 'prullenbakinitiatief' en GroenLinks vreest voor een 'beschamend unicum'. De ChristenUnie ziet tal van bezwaren, de SP is zeer kritisch. Het CDA wil ook aanpassingen, maar vindt het hoog tijd dat er wat gebeurt: Nu de pan is opgezet, moet er iets uitkomen'. De PVV staat positief tegenover de Bosmanwet: het beleid mag nog wel wat strenger.

Volgens Bosman stellen de eilanden ook eisen aan Nederlanders die zich in de West willen vestigen. Verder zijn de eisen voor de nieuwkomers van de eilanden volgens hem gelijk aan die voor Unieburgers uit andere EU-lidstaten. Dat is naar zijn mening niet oneerlijk, omdat Aruba, Curaçao en Sint Maarten aparte landen binnen ons Koninkrijk zijn.

Stigmatiserend
Ook het College voor de Rechten van de Mens adviseerde negatief. Omdat de vestigingseisen gelden voor alle Antilliaanse Nederlanders die in Nederland willen komen wonen, noemt het college de eisen 'stigmatiserend en vooroordeelbevestigend'.

In de drie Caribische landen wordt de wet gezien als stemmingmakerij voor de achterban van de VVD. De liberalen zouden daarmee de PVV de loef willen afsteken. De partij van Wilders heeft een rigoureus standpunt over de Antillen: ze wil het Koninkrijk ontbinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden