Veel koffie goed voor een mens

Van veel koffiedrinken ga je niet eerder dood. Sterker: er is mogelijk een beschermend effect, stellen Amerikaanse onderzoekers.

De bevinding is opmerkelijk: eerdere, kleinere onderzoeken kwamen tot wisselende conclusies.

Koffiedrinkgedrag
De Amerikaanse epidemiologen analyseerden het koffiedrinkgedrag van 130 duizend Amerikaanse mannen en vrouwen over meer dan twintig jaar. Ze vulden elke twee tot vier jaar uitgebreide vragenlijsten in over levensstijl, eet- en drinkgedrag en gezondheidsproblemen.

De onderzoekers gingen aan de hand van de antwoorden op zoek naar een mogelijk verband tussen koffieconsumptie en overlijdensrisico. Die relatie is er niet, stellen ze. Koffiedrinkers overlijden niet eerder dan mensen die weinig of geen koffie drinken. Ook niet als zes koppen koffie per dag worden gedronken.

Risicofactoren
De epidemiologen trekken hun conclusies na correctie van andere risicofactoren als roken, alcoholconsumptie en overgewicht. Essentiële correcties, zegt onderzoeker Rob van Dam, Nederlander van origine maar al jaren werkzaam in Boston. ‘Veel koffiedrinken gaat over het algemeen samen met een minder gezondheidsbewuste leefstijl. ’

Uit de vragenlijsten is af te leiden dat mensen die veel roken, drinken en eten ook meer koffiedrinken. Naarmate meer koffie wordt gedronken, lijkt het overlijdensrisico iets af te nemen, met name voor vrouwen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden