Veel jongeren met drank op achter het stuur

Jongeren die kort hun rijbewijs hebben, kruipen vaak met drank op achter het stuur. Vorig jaar stapte een op de twintig beginnend bestuurders met te veel alcohol op in de auto. In de uitgaansnacht van vrijdag op zaterdag blaast 11,3 procent van de jonge automobilisten een promillage van meer dan 0,2.

ANP

Het aantal jongeren dat met te veel drank op de weg op gaat, is vorig jaar iets gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar. De teruggang komt volledig op het conto van lichte drinkers, met een alcoholpromillage van 0,2 tot 0,5. Het aantal zware drinkers, met meer dan 1,3 promille alcohol in het bloed, is nagenoeg gelijk gebleven. Ook bij de ervaren bestuurders daalt het aandeel van zware drinkers niet.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat en het Openbaar Ministerie (OM), dat donderdag gepubliceerd is. Jongeren die minder dan vijf jaar een rijbewijs hebben, vallen in de categorie beginnend bestuurder. Binnen deze groep gaan automobilisten van 25 jaar en ouder vaker de fout in dan jongeren onder de 25 jaar. Voor beginnend bestuurders geldt sinds 2006 een alcohollimiet van 0,2 promille.

Het totaal aantal bestuurders met alcohol op in het verkeer is afgenomen. Ruim 93 procent van de automobilisten zat in 2008 nuchter achter het stuur en blies minder dan 0,2 promille. In 2000 lag dat percentage nog op 90,2.

Geschat wordt dat bij 14 procent van de dodelijke verkeersongevallen alcohol in het spel is. Vooral in het weekend vallen veel slachtoffers door ongevallen waarbij jonge bestuurders betrokken zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden