Veel hordes op eindsprint naar derde redding

De laatste hordes voor de derde redding van Griekenland zijn in zicht. In het gunstigste scenario is er volgende week groen licht voor een nieuw noodpakket. Tot die tijd kan er veel misgaan.

Griekenland redden met zo'n 85 miljard aan nieuwe leningen of niet? Mensen lezen het laatste nieuws in Athene op 11 augustus 2015. Beeld afp

Griekenland redden met zo'n 85 miljard aan nieuwe leningen of niet? Als de planning vlekkeloos verloopt - wat in de kwestie Griekenland lang niet altijd gebeurt - moet de Tweede Kamer volgende week dinsdag al die vraag beantwoorden.

Er zijn voor die tijd nog een aantal hoge hordes te nemen. Als er eenmaal een volledig uitgewerkt akkoord ligt tussen de regering van Alexis Tsipras en de geldschieters ECB, IMF en Europese Commissie, moet het Griekse parlement het pakket goedkeuren.

Noodsessie

Tsipras heeft het parlement uitgenodigd voor een noodsessie morgen om het pakket te bespreken.

Bij een 'ja' moet Brussel in actie komen. De kans bestaat dat vrijdag de eurogroep bijeenkomt onder leiding van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. De 19 schatkistbewaarders van de eurolanden zullen dan hun zegen moeten geven aan het in Athene uitonderhandelde pakket van hervormingen en saneringen.

Het is nog steeds de vraag of het zover komt. Griekse media meldden gisteren dat een gesprek tussen Tsipras en bondskanselier Angela Merkel stroef was verlopen. Merkel zou langer de tijd willen nemen voor een akkoord. 'Zorgvuldigheid is belangrijker dan snelheid', liet haar woordvoerder eerder op de dag ook al weten.

Opgerekt

Er waren gisteren berichten dat de huidige deadline van 20 augustus (Griekenland moet dan een lening van 3,2 miljard terugbetalen aan de ECB) nog opgerekt kan worden. In juli kreeg Griekenland al een overbruggingskrediet om te kunnen aflossen aan ECB en IMF; dat zou nu weer kunnen.

Toch hielden bronnen in Den Haag gisteren nog rekening met een sneller scenario. Als de eurogroep het pakket vrijdag goedkeurt, moeten in zes eurolanden (Duitsland, Oostenrijk, Finland, Slowakije, Estland en Nederland) de nationale parlementen zich buigen over de deal.

Alleen als die uiterlijk dinsdagavond allemaal akkoord zijn, kunnen de ministers van Financiën het noodfonds ESM opdracht geven de nieuwe leningen over te boeken. Dat zou moeten tijdens een telefonische vergadering op woensdag. Donderdag kan Griekenland dan op tijd voldoen aan zijn verplichtingen aan de ECB.

Complicaties

Als één parlement dwars ligt, ontstaan er al weer grote complicaties. Een land als Finland staat als zeer sceptisch bekend, maar ook op Den Haag zullen veel ogen gericht zijn.

De harde opstelling van regeringspartij VVD is in het buitenland niet onopgemerkt gebleven. 'Het wordt spannend in Nederland', voorspelde de Duitse zakenkrant Handelsblatt eerder.

De VVD weigerde tot dusver steun uit te spreken voor het hoofdlijnenakkoord dat premier Mark Rutte in juli sloot. Toch is op het Binnenhof de verwachting dat de liberalen uiteindelijk de premier zullen volgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden