Veel heroperaties na darmingreep

In enkele Nederlandse ziekenhuizen krijgt een bovengemiddeld aantal patiënten complicaties na een darmoperatie. De mensen moeten opnieuw worden geopereerd. Gemiddeld een op de vier van deze patiënten overleeft deze nieuwe ingreep niet....

ANP

Dat blijkt uit de AD Ziekenhuis Top 100 die volgende week zaterdag in het dagblad verschijnt. De krant publiceerde zaterdag al de cijfers over heroperaties aan de dikke darm, die dit jaar voor het eerst landelijk beschikbaar zijn.

De ingreep vindt ongeveer 10.000 keer per jaar plaats. Het gaat veelal om kankerpatiënten die onder het mes moeten omdat de chirurg een deel van de darm moet verwijderen. Veel complicaties doen zich voor op de naad waar de darm weer aan elkaar wordt gezet. Een dergelijke lekkage kan dodelijk zijn.

In het Academisch Ziekenhuis Maastricht (AZM) moet ruim een op de vier patiënten opnieuw worden geopereerd. Dat is ruim drie keer zoveel als gemiddeld. Het landelijke gemiddelde van de heroperaties ligt op 7,7 procent. In Maastricht ligt dit echter op 25,4 procent. Ook de Isala Klinieken in Zwolle (17,2 procent), het Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen (16,4 procent), het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen (15,1 procent) en het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam (15 procent) voeren bovengemiddeld veel heroperaties uit.

Het AZM stelt in de krant dat dit ziekenhuis er waarschijnlijk zo uitspringt, omdat het alleen de darmoperaties met een grote kans op complicaties heeft meegeteld. Isala Klinieken in Zwolle laat in een reactie weten te zijn geschrokken en de dossiers van de patiënten goed te zullen bestuderen.

De cijfers over de heroperaties zijn vrijgegeven op voorspraak van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH). De organisatie stelt dat ziekenhuizen die meer dan 12 procent heroperaties hebben, kritisch naar hun prestaties moeten kijken. ‘De hogere cijfers kunnen komen doordat een ziekenhuis bijvoorbeeld meer ouderen heeft geopereerd, maar als je 25 procent heroperaties hebt, kan dit niet de enige reden zijn’, aldus een woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden