Veel gemeenten traag met vergunningen voor crèches

Veel gemeenten talmen met het uitgeven van vergunningen aan crèches, waardoor de belastingaftrek voor bedrijfsplaatsen in gevaar komt. Na noodkreten van organisaties die bedrijfsplaatsen voor kinderopvang regelen, stuurt het ministerie van VWS vandaag een brief aan alle gemeenten....

MARIA HENDRIKS

Van onze verslaggeefster

Maria Hendriks

AMSTERDAM

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zal de gemeenten in de brief voorstellen kindercentra die binnen drie maanden aan de voorwaarden kunnen voldoen, de vergunning maar vast te geven.

Per 1 januari moeten alle instellingen voor kinderopvang een vergunning hebben, afgegeven door de gemeente. Kindercentra krijgen een vergunning als de opvang voldoende opgeleid personeel heeft en voldoet aan eisen van huisvesting, ouderinspraak, veiligheid en hygiëne. De crèches hebben dit jaar de tijd gehad om aan de eisen te voldoen.

Een vergunning is van belang om te kunnen profiteren van het belastingvoordeel. Werkgevers kunnen 20 procent van de kosten voor kinderopvang aftrekken, mits de kinderen zijn geplaatst in een door de gemeente goedgekeurde opvang. Ook ouders die veel betalen, kunnen opvang aftrekken als het om een erkende crèche of gastouder gaat.

SUK, de stichting Uitvoering Kinderopvangregeling, is een van de organisaties die bij de VNG en VWS aan de bel trok. Van de elfduizend kinderen die door SUK zijn geplaatst, zitten er 1800 in crèches die geen vergunning hebben. Volgens directeur N. Bot zijn veel gemeenten erg laks. Sommigen hebben nog niet eens een controledienst. Als een crèche geen vergunning heeft, wil dat dus niet zeggen dat de opvang niet deugt.

Ook volgens LINK (Landelijk Informatiebureau Netwerk Kinderopvang) ligt het probleem vooral bij gemeenten. Directeur L. Beckers: 'Opvangcentra die wij manen een kopie van hun vergunning te sturen, slaan op tilt en zeggen: wij doen ons best, maar de gemeente doet niets. Maar er zijn ook crèches die niet voldoende opgeleid personeel in dienst hebben, want dat is vaak het heikele punt.'

SUK heeft verschillende opvangcentra geschreven dat er een schadeclaim wordt ingediend als de crèche op 1 januari geen vergunning heeft. Sommige crèches hebben daarop gedreigd met een opvangstop. De brief van de VNG kan volgens directeur Bot een oplossing zijn, want de drie maanden kunnen dienen als overgangsperiode. Dan is er direct helderheid over de kwaliteit van crèches en kunnen bedrijven maatregelen nemen als de belastingaftrek hun door de neus geboord dreigt te worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden