Veel geld voor gemak

Eindelijk is er een soort Office voor op de iPad. Zonder overbodige toeters en bellen. Nu de prijs nog omlaag.

DOOR PETER VAN AMMELROOY

Office voor iPad was een week na de introductie 12 miljoen keer gedownload

Een kleine twee weken geleden introduceerde Microsoft een versie van Office voor de iPad, de veelgeprezen en veelbejammerde bundel met toepassingen voor kantoor. Na testen, toetsen, proberen en proefdraaien ontstond in mijn hoofd een brief aan de nieuwe topman van Microsoft: 'Dear Mr. Nadella. I want my money back.'

Nee, schrik niet. Ik wil mijn geld niet terug voor Office voor de iPad. Ik wil mijn geld terug voor Office voor de pc. Want die heb ik niet meer nodig. Uit eigen onderzoek weet u dat het gros van de computeraars 80 procent van de functies en opties in Office nooit gebruikt. Of ze hebben nooit behoefte aan een 'binomiale verdeling' in Excel of weten niet waar ze die zouden kunnen vinden. Ik ook niet.

In Office voor iPad is die overbodige ballast verdwenen. Bij elk van de drie apps - Word, Excel en Powerpoint - krijgen we een opgeruimde interface voorgeschoteld, zonder de toeters, bellen, valkuilen en klemmen die ons op de pc zo vaak tot wanhoop drijven.

Zoeken naar een woord of nummer in een document is kinderlijk eenvoudig, door het pictogram met het vergrootglas te selecteren. Handig ook dat je bij een PowerPoint-presentatie met je vinger objecten kunt kiezen; dat scheelt weer een laserpen die kan zoek- of leegraken.

Tuurlijk. Er zijn alternatieven. Niet in de eerste plaats Apple's eigen antwoord op Office, iWork, sinds vorig jaar gratis bij de aanschaf van een iPad. Maar Pages, Numbers en Keynote gebruiken, betekent weer nieuwe software leren en daar hebben we geen trek in. Ook maken de iWork-apps soms een rommeltje van niet eens zo complexe documenten. Zuurpruimen elders missen een optie om documenten af te drukken. Maar dat is geen misser van Microsoft, maar een manco van de iPad.

Tuurlijk. We hebben ook wel wat te mekkeren. Jammer dat we objecten niet met onze vinger kunnen tekenen in Powerpoint, maar vormen moeten kiezen uit een galerij. Spijtig dat we alleen documenten uit Microsofts eigen cloud kunnen halen en wegschrijven, en niet uit andere online opslagdiensten.

En nee, met Office voor de iPad gaan we niet het vervolg schrijven op Artamène ou le Grand Cyrus. We zullen er vooral bestaande documenten mee checken en bewerken. Vandaar dat het jammer is dat je niet echt gezamenlijk tegelijkertijd aan een bestand kunt sleutelen, zoals in Google Docs.

Een kniesoor die daarover klaagt. Het grootste probleem dat we met Office voor de iPad hebben, is de prijs. U laat ons de apps gratis downloaden, maar dan kunnen we er alleen documenten mee bekijken.

Willen we dingen corrigeren of toevoegen, dan betalen we daarvoor bijna 100 euro per jaar. Dat is een massa geld voor gemak. Alleen wie al een Office 365-abonnement heeft en nog niet al zijn vijf licenties voor tablets of mobieltjes heeft opgesoupeerd, kan 'gratis' aan de gang.

'So, Mr. Nadella. Ik wil mijn geld terug voor Office. Dan kan ik Office voor de iPad kopen. Dank.'

Office voor iPad, met Word, Excel, PowerPoint, 99 euro per jaar

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden