Veel geld verdienen

Het zou het eerste moeten zijn waar iedereen die op zoek is naar een studie, naar moet kijken: wat kan ik ermee?...

Natuurlijk is geld niet zaligmakend, maar het is vast niet leuk om na een fantastische studie te ontdekken dat de arbeidsmarkt niet op je zit te wachten. Veel beter is het om je dat van tevoren te realiseren.

Het is goed te weten op wat voor arbeidsmarkt je komt voordat je een opleiding kiest. De gegevens over de werkloosheid in de tabel hiernaast moeten wel met enige voorzichtigheid worden gehanteerd. De economie zit nu in een dip. Hoe dat zal zijn over vier jaar, als de nieuwe studenten gaan afstuderen, is niet te voorspellen.

Het belangrijkste feit dat er wel uit kan worden afgeleid, is voordehandliggend: hoe hoger de opleiding, hoe hoger het salaris. Maar een tweede conclusie kan er ook uit worden gehaald: mbo-opleidingen in techniek en in gezondheidszorg bieden een prima kans op een baan.

Opvallend is ook dat bij de afgestudeerden van hogescholen en universiteiten, de bèta`s niet beter af zijn dan hun collega`s van andere studierichtingen. Dat lijkt in tegenspraak met de al jaren klinkende roep dat er een tekort ontstaat aan bèta`s, en dat is ook zo.

Het Centraal Plan Bureau stelde onlangs al dat er helemaal geen tekort is aan bèta`s, hooguit aan een paar categorieën van hen.

Voor de studies in het hoger onderwijs is veel gedetailleerdere informatie beschikbaar op de website van de Volkskrant. Daar is van een groot deel van de studies te zien hoe de afgestudeerden het doen. Zo blijkt bijvoorbeeld dat muziekstudies tot de grootste werkloosheid opleiden: 32 procent, maar direct gevolgd door technische natuurkunde: 29 procent. Dat zou je niet verwachten in een naar bèta`s snakkende economie.

Uit die informatie blijkt ook dat wie veel geld wil verdienen, tandheelkunde, fiscaal recht of bestuurskunde moet gaan studeren. Zij verdienen de helft méér dan, pakweg, informatici.

De werkloosheidscijfers van de laagste niveau`s van het middelbaar beroepsonderwijs lijken desastreus: 25 procent van de afgestudeerden zou werkloos zijn. Dat klopt niet. De helft van deze afgestudeerden gaat verder leren. Niet 25 procent van alle BOL`ers wordt werkloos, maar 25 procent van de BOL`ers die aan het werk willen.

volkskrant.nl/kiezennaschool

volkskrant.nl/studeerwijzer

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.