Veel geld is geen schande, maar leuk

Als een Amerikaans weekblad schrijft over de rijken, gebeurt dat niet op de afkeurende toon die sommige kranten in Nederland aanslaan....

PHILIPPE REMARQUE

'Pretty slick' becommentarieert Newsweek nadat het een lucratieve optieregeling heeft uitgelegd. Ernaast toont een staatje wat Bill Gates 'de Croesus van onze tijd' allemaal zou kunnen kopen van zijn 38 miljard dollar. De miljardairs glimlachen de lezer tegemoet. In het land dat Mammon aanbidt, zul je niet snel een regeringsleider tegenkomen die het 'exhibitionisme' van rijke managers veroordeelt.

De top-tien van de rijkste Amerikanen in 1918, aangevoerd door John D. Rockefeller, deed in solide spullen als olie, staal, auto's of spoorlijnen. Maar in de top-tien van 1997 staan drie medewerkers van het computerbedrijf Microsoft, twee media-magnaten en een investeringsbankier. Door deze verschuiving van industrie naar hoge technologie gaat het vergaren van rijkdom steeds sneller. Het kostte Andrew Carnegie drie decennia om rijk te worden door staal te maken. Jeff Bezos, oprichter van de populaire Amazon.com - boekwinkel op Internet, had daar slechts drie jaar voor nodig.

De grote golf 'nieuwe rijken' is ontstaan op de beurs, waar fortuinen worden gemaakt. Net als in Nederland is het de vraag wanneer er nu eens een eind komt aan deze hoogtijdagen.

Alan Greenspan, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, heeft de handdoek in de ring gegooid. Zijn waarschuwing voor 'irrational exuberance', acht maanden en 1600 punten Dow Jones geleden, wordt niet meer gehoord. Toch klinken er in de weekbladen waarschuwingen: Time beschrijft zelfs de 'doomsday scenarios' die sommige grote beursfondsen hebben klaarliggen. Ze houden complete 'war rooms' met extra telefooncapaciteit achter de hand voor als de beurskrach komt.

Ook Newsweek eindigt het smulartikel over de nieuwe rijkdom met een sombere noot, want 'iemand moet de spelbreker zijn'. Een 'boom' kan niet eeuwig doorgaan. De late bekering van Alan Greenspan zou achteraf wel eens het hoogtepunt van de markt kunnen zijn.

Time ruimt een aantal pagina's in om eens flink te klagen over de softe opleiding die Amerikaanse rekruten tegenwoordig krijgen. 'Boot camp' is niet meer wat het geweest is: op de hindernissenbaan mogen de rekruten om sommige muurtjes heen lopen. Bij de marine heet de 'obstacle course' nu zelfs 'confidence course'.

Aan boord van de luxe-bus op weg naar het basiskamp krijgen wordt de marinerekruten per video verteld dat 'huilen mag'. Ze krijgen een 'blue card' uitgereikt die ze aan de instructeur moeten geven als ze somber zijn. 'Thinking about running away? Help is less painful'

'Ik dacht dat de basistraining hard was, als in de film. Maar dit lijkt meer op een zomerkamp', zegt een rekruut. De Rand Corporation klaagt in een rapport over het gebrek aan discipline van 'een generatie die nooit geslagen is'.

In het artikel zeggen legerleiders dat ze liever nadenkende soldaten hebben dan strak gedrilde manschappen, maar Time is niet overtuigd. De zachtere normen zouden de VS wel eens kunnen opbreken als het oorlog wordt.

De oplossing: mannen en vrouwen, die nu samen trainen, moeten weer uit elkaar gehaald worden, net als in 1982 na een experiment van vijf jaar gebeurde. Bij de mariniers trainen ze niet gemengd en gaat het er nog ouderwets hard aan toe. Het Congres overweegt maatregelen.

Waar het Amerikaanse leger slapper wordt, is de zachte wereld van het electronische huisdier toe aan wat actie: Newsweek meldt dat de nieuwe generatie Tamagotchi niet alleen gevoerd en verzorgd wordt. 'Het digitale monster' moet op een soortgelijk speeltje van een ander worden aangesloten om te vechten met zijn soortgenoten. Na afloop kan de eigenaar hem weer oplappen, als hij niet is overleden.

Philippe Remarque

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden