Veel geld Aegon en ING in kernwapens

Aegon en ING zijn in Nederland de financiële ondernemingen die veruit het meeste geld steken in producenten van kernwapens. Dat blijkt uit onderzoek van bureau Profundo.

AMSTERDAM - In totaal hebben Nederlandse financi-ele instellingen voor 1,6 miljard euro geïnvesteerd in kernwapenproducenten. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Eerlijke Bankwijzer.


Banken hebben voor 324 miljoen krediet verleend; Rabobank voor 6,3 miljoen en ING voor 318 miljoen. Maar op beleggingsvlak zijn de Nederlandse instellingen veel actiever. Zij hebben bij elkaar 1,3 miljard belegd in obligaties en aandelen van deze bedrijven. Aegon en ING zijn veruit de grootsten hier: Aegon met 553,5 miljoen en ING met 658,2 miljoen.


Profundo heeft gekeken naar investeringen in 22 bedrijven die kernwapens maken of cruciale deelsystemen daarvan. De Nederlanders staken vooral veel geld in Boeing (raketten), Honeywell (maakt samen met Fluor 85 procent van de niet-nucleaire componenten van kernwapens in de VS), Rolls-Royce (raketmotoren) en General Dynamics (onderzeeërs en raketten).


Van de in het rapport genoemde bedrijven heeft Delta Lloyd in een verklaring afgelopen maandag zijn beleid al herzien. Het bedrijf trekt investeringen van 3,8 miljoen terug uit vier in het Profundo-rapport genoemde bedrijven. Volgens eigen tellingen van de Eerlijke Bankwijzer is dit al zeker de 120ste beleidswijziging die is terug te voeren op haar onderzoek.


Volgens de onderzoekers zeggen slechts twee financiële instellingen categorisch weg te blijven van kernwapens: Triodos en ASN. ABN Amro wil 'er niet bij betrokken zijn', de Rabobank schrijft 'vanuit morele opvattingen' zich te willen onthouden van investeringen in de wapenindustrie.


Maar bijna alle instellingen maken uitzonderingen. ABN Amro, Rabobank en Van Lanschot sluiten bankleningen aan kernwapenproducenten uit, maar zij beleggen wel in aandelen en obligatie. Dat vinden ze oké. SNS Reaal sluit alle investeringen uit in wapensystemen waarvan de effecten disproportioneel zijn of die geen onderscheid maken tussen militaire en burgerdoelen. Maar of de bank daar ook kernwapens onder verstaat, is niet duidelijk.


Dat het juist ING en Aegon zijn die bij de kernwapens zo hoog scoren, komt volgens Roos Boer van IKV/Pax Christi, een van de deelnemers in de Eerlijke Bankwijzer, vooral door de omvang van die instellingen. 'Zij hebben wereldwijd activiteiten, dus is de kans groter dat ze in die activiteiten zitten.'


De genationaliseerde banken hebben nauwelijks geld in kernwapenproducenten gestoken. ABN Amro en SNS samen komen net boven de 7 miljoen aan beleggingen.


ING werd onlangs al ontmaskerd als de grootste investeerder in bedrijven die wapens of ander militair tuig hebben geleverd aan Syrië. Zo heeft ING 244 miljoen euro belegd in de onderneming Netapp. Dat bedrijf leverde het Syrische bewind communicatieapparatuur op een moment dat de volksopstand er al was begonnen. Ook Aegon werd genoemd als financier van leveranciers van het regime-Assad.


ABN Amro wil niets met kernwapens te maken hebben.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden