'Veel gehandicapten redden zich buiten groepshuizen niet'

De bezuiniging op de zorgverzekering AWBZ dreigt dramatisch uit te pakken voor duizenden verstandelijk gehandicapten. Zij worden gedwongen hun groepshuizen te verlaten en een semi-zelfstandig bestaan op te bouwen, maar zijn daartoe helemaal niet in staat.

DEN HAAG - Ze kampen met een te ernstige opeenstapeling van lichamelijke en verstandelijke beperkingen en chronische ziekten. De dagelijkse zorg voor hen is te veel gevraagd voor huisartsen, de thuiszorg en zeker voor mantelzorgers uit de familie- en vriendenkring. Tot die conclusie komt de Erasmus Universiteit na een analyse van de gezondheidstoestand van ruim duizend verstandelijk gehandicapte 50-plussers.

Onderzoeker Heleen Evenhuis, hoogleraar in de geneeskunde voor verstandelijk gehandicapten, raadt het kabinet daarom aan het bezuinigingsplan in deze vorm in te slikken. De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) sprak eerder al van 'een ramp' voor veel gehandicapten.

De volksverzekering AWBZ wordt door het kabinet Rutte II grondig hervormd. Voor zover mogelijk moeten ouderen, chronisch zieken en gehandicapten thuis gaan wonen met behulp van mantelzorg, huishoudelijke hulp en thuiszorg. Die hulp wordt voortaan gefinancierd vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning, onder regie van de gemeentelijke sociale diensten.

'Kern-AWBZ'

Het kabinet ontziet hierbij de zwaarst verstandelijk gehandicapten. Zij blijven vallen onder een 'kern-AWBZ' en kunnen in een groepshuis blijven wonen. Maar volgens het Rotterdamse onderzoek selecteert het kabinet te streng: er zijn inderdaad veel licht gehandicapten die het thuis kunnen redden, maar voor zeker 9.000 mensen dreigen grote problemen.

Deze categorie, onder wie veel mensen met het syndroom van Down, mist de elementaire vaardigheden om een huishouden te voeren, zoals boodschappen doen, koken, wassen, medicijnen innemen en met geld omgaan. Bovendien hebben zij door een opeenstapeling van beperkingen en chronische ziekten meer hulp nodig dan hen thuis kan worden geboden.

Daarnaast zijn er nog zo'n 20 duizend gehandicapten die eerst persoonlijk beoordeeld zouden moeten worden voordat zij zelfstandig kunnen gaan wonen.

De verantwoordelijke staaatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid beklemtoont via een woordvoerder dat het voornemen uit het regeerakkoord nog wordt uitgewerkt. De details volgen naar verwachting volgende maand.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden