Veel executies voor Chinese vakantie

Miljoenen Chinezen vieren in de eerste week van oktober de 51ste verjaardag van de Volksrepubliek met een korte vakantie. Tienduizenden van hun landgenoten herdenken ditzelfde feit op weinig feestelijke plaatsen: in kampen of voor het executiepeloton....

Van onze correspondent Jan van der Putten

Al voor 1 oktober zetten de autoriteiten campagnes in om zich te ontdoen van ongewenste individuen. De executiecurve vertoont eind september altijd een piek. Dat moet potentiële misdadigers afschrikken en de burgerij het gevoel geven dat ze de feestdagen onbezorgd kunnen doorbrengen.

Zo werden in het zuidelijke Foshan 54 personen ter dood veroordeeld. In Zhengzhou in Midden-China kregen twaalf misdadigers de kogel en in Nanking in het oosten vier. Het aantal misdrijven waarvoor de doodstraf kan worden opgelegd, is gestegen van 28 in 1979 tot 74.

In de steden is 1 oktober de gelegenheid voor een grote schoonmaak. Politie en wijkcomités zetten dan in naam van de openbare orde de jacht in op illegale migranten uit het binnenland, bedelaars, straatkinderen, prostituees, gekken en zwervers.

Ze worden ondergebracht in een centrum voor 'bewaking en repatriëring'. Er zijn bijna achthonderd van die kampen. Aanvankelijk waren ze alleen bedoeld om de plattelanders die illegaal naar de steden waren getrokken om werk te zoeken, te interneren alvorens hen terug te sturen.

In de eerste helft van dit jaar werden alleen al in Peking 180 duizend illegalen opgepakt. Deze categorie vormt nog altijd de hoofdmoot van de nationale kampbevolking van in totaal twee miljoen. Eenvijfde deel bestaat uit kinderen.

Het verblijf in deze doorgangskampen kan duren van een paar dagen tot een paar maanden. Bewakers en hun vertrouwelingen nemen graag hun toevlucht tot geweld. Vaak worden de gevangenen te werk gesteld om hun terugreis te betalen. Wie geld heeft, krijgt een rekening voor het verblijf in het kamp.

Alles is af te kopen, ook de repatriëring. Daarom pakken de autoriteiten bij voorkeur mensen op van wie ze mogen aannemen dat zijzelf, hun familie of vrienden een 'garantiesom' kunnen opbrengen, die dikwijls groter is dan een maandloon. Niet zelden worden daarom ook migranten geïnterneerd wier papieren volledig in orde zijn.

De kampen zelf zijn illegaal omdat hun bestaan niet is gesanctioneerd door het Nationale Volkscongres. Op de eerste schuchtere kritiek heeft de regering geantwoord met het voorstel om de kampen niet af te schaffen, maar ze legaal te maken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden