Veel drank voor een gezond hart

Voor een gezond hart is het goed om regelmatig een flinke hoeveelheid alcohol te drinken. Andere delen van het lichaam kunnen daar echter minder tegen....

Een beetje drinken is niet slecht voor de gezondheid; daarover bestaat geen twijfel meer. Maar hoeveel is een beetje? En bij hoeveel glazen gaan de negatieve effecten overheersen. Vragen waarop nog geen eenduidig antwoord is gevonden. Deze week geven twee artikelen in het Amerikaanse wetenschappelijk tijdschrift Journal of the American Medical Association JAMA (van 18 april) de zoveelste aanzet tot het geven van antwoorden op deze vragen.

Het zijn studies naar de invloed van drinken op hartklachten bij oudere mensen (gemiddelde leeftijd boven de zeventig jaar). De keuze om ouderen te onderzoeken, is begrijpelijk; zij hebben immers de meeste kans op hartproblemen. De conclusie uit beide onderzoeken: hoe meer alcohol, hoe minder kans op hartproblemen.

Eén studie volgde de kans op hartfalen bij ruim tweeduizend personen. De hartspier kan dan het bloed niet meer goed rondpompen. In de andere studie werden 1900 ouderen gevolgd. Onderzocht werd of alcoholgebruik de kans op een dodelijk hartinfarct vergroot.

Beide studies tonen aan dat regelmatig een glaasje de problemen met het hart verkleint. Bij matige drinkers (tot twee glazen per dag) is de kans op hartfalen 21 procent kleiner dan bij geheelhouders. Verrassend was dat bij wat zwaardere drinkers, tot zeven glazen per dag, de kans op hartfalen 47 procent kleiner was dan bij leden van de blauwe knoop.

De tweede studie laat iets soortgelijks zien. Matige drinkers (tot een glas per dag) hebben 21 procent meer kans om een hartinfarct te overleven. Dat percentage stijgt tot 32 bij hen die meer dan een glas per dag drinken.

Beide onderzoeksgroepen wijzen erop dat de positieve trend niet doorloopt. Ze hebben het omslagpunt niet kunnen bepalen, omdat er onvoldoende zware drinkers in hun onderzoek zaten. Hoog alcoholgebruik heeft een slecht effect op hart en bloedvaten. Bovendien vergroot drank de kans op het ontstaan van kanker in lever, slokdarm en maag.

Het maakt volgens de Amerikaanse onderzoekers niet uit wat er wordt gedronken: wijn, bier of gedestilleerd. Het achterliggende mechanisme is bekend: alcohol verhoogt het gehalte goed cholesterol in het bloed.

Volgens dr. Henk Hendriks, alcoholonderzoeker bij TNO Voeding in Zeist, passen de studies in eerdere bevindingen. 'Ze hebben naar hartfalen gekeken, dat is nieuw. Je ziet bij dit onderzoek een zogenoemde L-curve: hHoe meer alcohol, hoe minder kans op problemen. Maar als je de gevolgen van drank neemt op de totale sterfte, hart- en vaatziekte, kanker en ook sterfte in het verkeer door alcoholmisbruik, krijg je een J- of soms een U-curve.'

Bij een J-curve is er eerst een duidelijk gunstig effect van alcohol, maar vervolgens gaan negatieve effecten snel overheersten. De U-curve lijkt op de J-curve, maar het is de vraag of de negatieve effecten ooit gaan overheersen. Hendriks: 'Voor de totale sterfte zien we momenteel een J-curve, maar mogelijk wordt dat iets meer een U als drinkers niet meer gaan autorijden nadat ze flink hebben gedronken.'

De schattingen over de ideale alcoholconsumptie lopen uiteen. Sommige studies komen uit op zes glazen per dag. 'Het is moeilijk om dat goed vast te stellen', zegt Hendriks. 'Nederland kent geen richtlijn, maar de landen om ons heen adviseren twee tot drie glazen per dag voor mannen, en een tot twee voor vrouwen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden