Nieuws geweld tegen hulpverleners

Veel doktersassistenten hebben te maken met geweld op werk

Veel van de doktersassistenten heeft de afgelopen twee jaar te maken gehad met geweld op het werk: van schelden tot fysiek geweld en dreigen met een pistool. Uit een peiling van de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten onder bijna duizend doktersassistenten zou blijken dat het zelfs om tweederde van alle assistenten zou gaan.

Huisartsen en doktersassistenten tijdens een demonstratie in de Amsterdamse RAI tegen de kabinetsplannen om te korten in de huisartsenzorg. Beeld ANP

Maar of die hoge cijfers ook kloppen voor álle 26.000 doktersassistenten  in Nederland is moeilijk te zeggen: de deelnemers aan de enquête werden actief benaderd via mail en Facebook; dat kan de cijfers vertekenen.

Doktersassistenten hadden te maken met geweld zoals schelden en dreigen, maar ook fysiek geweld zoals slaan tot en met dreigen met een pistool, blijkt uit het onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten (NVDA).

Een reden voor geweld kan zijn dat de wachttijden bij de huisartsenposten en huisartsenpraktijken oplopen, wat zorgt voor irritatie. Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) neemt het aantal zorgvragen ieder jaar met 2 tot 3,7 procent toe. Dit komt door de vergrijzing in Nederland.

Ook verkeerde verwachtingen, machteloosheid van patiënten, drank- of drugsgebruik en psychiatrische problemen kunnen een rol spelen bij de intimidatie en het geweld jegens doktersassistenten.

‘Een patiënt smeerde bloed aan de muur, er is een aantal incidenten met vuurwapens en één met een bijl’, zegt NVDA-voorzitter Kees Gillis in het AD. ‘Er wordt geslagen, met computers gegooid, of patiënten dreigen dat ze weten waar je woont.’

De NVDA voerde het onderzoek uit naar aanleiding van een aantal incidenten, waaronder een in Venray eind vorig jaar. Een doktersassistent werd daar op de huisartsenpost door een boze man bedreigd, uitgescholden en bespuugd. De politie wilde de aangifte aanvankelijk niet opnemen, omdat er glas tussen zat en het daarmee geen doodsbedreiging was.

Onveilig

Doktersassistenten voelen zich onveilig, blijkt uit de peiling. Ze zijn angstig, van slag en boos. Ook zijn ze vaak verdrietig of kampen met langdurige fysieke klachten.

Een op de vijf gepeilde doktersassistenten heeft melding gemaakt bij de politie, een op de negen deed aangifte. Sommige huisartsenpraktijken nemen maatregelen, zoals een afgeschermde balie of alarmknop.

Niet alleen doktersassistenten, ook andere hulpverleners (zoals ambulancepersoneel, agenten en brandweerlieden) worden geregeld belaagd door agressieve omstanders. Afgelopen jaarwisseling nog werden hulpverleners in de Groningse wijk Paddepoel bekogeld met zwaar vuurwerk toen ze uitrukten om een aantal straatbranden te blussen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden