Veel doden door bomaanslagen Bagdad

In Bagdad zijn dinsdag drie autobommen ontploft. Dit heeft de Iraakse politie gemeld. Daarbij vielen meer dan dertig doden en ongeveer honderd gewonden.....

ANP/RTR

In Tikrit, de geboorteplaats van Saddam Hussein, is dinsdagochtend vroeg een bomaanslag gepleegd op het graf van de vader van de oud-dictator. De moskee boven het graf is zwaar beschadigd door meerdere ontploffingen.

Het soennitische Tikrit is een bolwerk van aanhangers van Saddam. Onder zijn bewind hadden de soennieten het voor het zeggen in Irak. Na de Amerikaanse inval in 2003 kwam de macht in handen van sjiieten en Koerden. De aanslag kan de spanningen in Irak verder doen oplopen.

Maandag kwam de International Crisis Group (ICG) met een rapport, waarin deze denktank beschrijft hoe Irak aan de rand van een catastrofe staat, verwijzend naar de recente golf van geweld. Om een burgeroorlog te voorkomen, moet de sjiitisch-Koerdische coalitie in het Arabische land de soennitische minderheid een rol van betekenis in de regering geven. De denktank ziet nog mogelijkheden om een burgeroorlog te voorkomen, maar dan moeten de Iraakse autoriteiten wel snel maatregelen nemen, zoals het ontwapenen van milities.

Het Iraakse ministerie van Defensie zette maandag tanks in de straten van hoofdstad Bagdad in om een einde te maken aan de onrust. De Iraakse leider van de operatie, generaal Abdul Aziz Jasim, zei dat het leger de opdracht heeft gekregen desnoods geweld te gebruiken om milities op straat te ontwapenen en te arresteren.

De Iraakse ex-president Saddam Hussein beëindigde maandag op verzoek van zijn advocaten zijn hongerstaking. Hij had elf dagen niet gegeten uit ongenoegen over de wijze waarop hij en zijn medeverdachten in de rechtszaal worden behandeld. Samen met zeven andere beklaagden staat de oud-dictator terecht voor een bloedbad in de plaats Dujail. Daar werden in 1982 148 mensen vermoord als wraak voor een mislukte aanslag tegen Saddam.

Duitsland heeft maandag ontkend dat Berlijn documenten over Saddam Husseins verdedigingsplannen aan het Amerikaanse leger heeft doorgespeeld, kort voor de invasie in Irak. Berlijn reageerde op een artikel in de Amerikaanse krant The New York Times. Die meldde dat Duitse geheim agenten een maand voor de Amerikaanse inval in Irak de hand wisten te leggen op de defensiestrategie van Saddam. Duitsland zou die documenten aan de Amerikanen hebben doorgespeeld en daarmee de VS dus actiever hebben geholpen dan de Duitse regering destijds had laten weten. Officieel was Duitsland fel tegen de oorlog.

De geweldsgolf die Irak overspoelt sinds de aanslag vorige week op de sjiitische Gouden Moskee in Samarra heeft al aan meer dan 1300 mensen het leven gekost. Dat meldde de doorgaans betrouwbare Amerikaanse krant The Washington Post dinsdag.

Dat cijfer steekt schril af tegen het aantal dat de officiële Iraakse autoriteiten noemen. De onderdirecteur van het mortuarium van Bagdad verklaarde in een reactie tegen het persbureau AFP sinds de de bomaanslag in Samarra 329 lijken te hebben ontvangen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden