Veel doden bij explosies in Damascus

Een bomaanslag in de noordelijke Syrische stad Aleppo kostte gisteren aan drie mensen het leven. De aanslag kwam een dag nadat drie zelfmoordaanslagen in de Syrische hoofdstad Damascus volgens de staatstelevisie 27 dodelijke slachtoffers maakten en 94 gewonden eisten.

BEIROET - De explosie in Aleppo vond plaats nabij een kantoor van de Politieke Veiligheidsdienst, zei een inwoner van de stad tegen persbureau Reuters. In Damascus werden vestigingen van de Luchtmachtinlichtingendienst en de Criminele Veiligheidsdienst getroffen.


Beelden op de Syrische staatstelevisie toonden de effecten van de explosies, met bebloede lijken en verwoeste gebouwen rondom de zwaar beveiligde kantoren van de veiligheidsdiensten.


In Damascus en Aleppo is steun voor het regime relatief sterk, en de grote onrust in de rest van het land is deze steden tot nu toe grotendeels gespaard gebleven. Maar sinds december vorig jaar zijn in Damascus en Aleppo vier keer bommen afgegaan en daarbij zijn tientallen doden gevallen.


Het Syrische regime legt de verantwoordelijkheid voor de aanslagen bij niet nader gedefinieerde 'terroristen' - een term die het regime gebruikt voor de oppositie. Sommige oppositieleden zeggen dat het regime zelf de aanslagen in scène heeft gezet, om de oppositie in een kwaad daglicht te stellen. Amerikaanse diplomaten stelden eerder dat de aanslagen het werk lijken te zijn van Al Qaeda in Irak.


In een online video eiste een tot nu toe onbekende islamistische groep genaamd 'al-Nusra, Front voor de Bescherming van de Levant' de aanslagen op, om 'de mensen uit Homs te wreken'. Homs is een bolwerk van verzet en doelwit van gewelddadige repressie door het regime.


Zondag riepen activisten op tot massale protesten om te markeren dat het deze week een jaar geleden is dat de eerste 'Vrijdag van Woede' werd 'gevierd'; toen gingen Syriërs voor het eerst in verschillende steden de straat op. De opkomst was echter laag en veiligheidsdiensten beëindigden al snel een protest in Damascus, volgens persbureau Associated Press. In andere plaatsen werden volgens activisten demonstraties onmogelijk gemaakt door sluipschutters en tanks van het regime, of door gevechten tussen rebellen en overheidstroepen.


Voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan, nu de speciale gezant van de VN en de Arabische Liga, stuurt maandag een team naar Damascus om verder te werken aan een staakt-het-vuren en de start van een dialoog tussen de oppositie en het regime.


De Syrische president Assad heeft gezegd het geweld te willen stoppen op voorwaarde dat de oppositie eerst de wapens neerlegt. De VS en Europese landen willen dat het regime eerst het geweld staakt. Het grootste deel van de Syrische oppositie wijst dialoog met het regime van de hand.


De Syrische opstanden kostten tot nu toe aan ruim achtduizend mensen het leven. De VS en veel Europese landen hebben het aftreden van president Assad geëist, maar een VN-resolutie met die strekking wordt vooralsnog geblokkeerd door Rusland en China.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.