Veel doden bij brand in winkelcentrum Asunción

Bij een brand in een winkelcentrum in de Paraguayaanse hoofdstad Asunción zijn zondag ten minste 270 en mogelijk zelfs driehonderd mensen om het leven gekomen....

ANP

Een functionaris die toezicht houdt op de identificatie van de slachtoffers noemde zondagavond al het aantal van 283 doden onder wie zeker twee Duitsers. President Nicanor Duarte bezocht zondag de plaats des onheils. Hij kondigde drie dagen van nationale rouw af.

Het staatshoofd riep privé-klinieken op gewonden op te nemen, omdat de openbare ziekenhuizen niet genoeg plaats hebben. De klinieken kampen echter met een tekort aan beademingsapparaten. Kerken en sporthallen zijn ingericht als noodhospitaals of als provisorisch lijkenhuis.

Artsen en reddingswerkers uit Argentinië zijn toegesneld om hun noordelijke buurland te hulp te komen. De autoriteiten van de Noord-Argentijnse provincie Formosa hebben ook hun ziekenhuizen opengesteld voor slachtoffers van de brand.

De brand is ontstaan in een supermarkt van de Paraguayaanse keten Ycua Bolanos door een explosie. De oorzaak daarvan is nog onbekend. De eigenaar van de supermarkt zei ervan overuigd te zijn dat er sabotage in het spel is. De brandweer vermoedt echter dat gasflessen in het bedrijf zijn ontploft.

Diverse media hebben het personeel verweten dat ze bij het uitbreken van de brand diverse in- en uitgangen hebben versperd om plunderingen tegen te gaan. Zo zou de supermarkt een dodelijke val zijn geworden. Ooggetuigen beschreven hoe de nooduitgangen op slot zaten om te voorkomen dat mensen er vandoor konden gaan zonder te betalen.

'Toen ze arriveerden, openden agenten en brandweerlieden de deuren maar was het al te laat', aldus een ooggetuige tegen de zender Channel 4. Brandweerlieden die in de media aan het woord kwamen onderschreven dit beeld. 'De veiligheidsmaatregelen waren niet de goede voor een brand. Alles was verkeerd', aldus een zegsman van de vrijwillige brandweer. De uitgangen zaten niet alleen op slot, er waren te weinig vluchtwegen en te weinig brandkranen.

De eigenaar van het complex heeft zich bij de autoriteiten gemeld. Hij ontkent ten stelligste dat er opdracht was gegeven de uitgangen op slot te doen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden