Veel doden bij aanslagen in Bagdad, Balad en Tikrit

Drie aanslagen met bomauto's en een explosie langs een weg hebben maandag in Irak zeker achttien mensen het leven gekost en tientallen verwond. Een van de bomauto's explodeerde vlakbij het hoofdkantoor van de partij van interim-premier Ayad Allawi in Bagdad....

Bij een aanslag met een autobom in de stad Balad vonden naast de chauffeur vier Iraakse gardisten de dood. Een explosie van een bom langs een weg in Tikrit kostte minstens zes gardisten het leven.

Bij een derde autobomaanslag, op een Amerikaans burgerkonvooi bij een controlepost in de beveiligde Groene Zone in de hoofdstad, kwamen behalve de dader drie mensen om, werknemers van het in de Verenigde Staten gevestigde beveiligingsbedrijf Kroll Inc. Hun nationaliteit was niet onmiddellijk bekend. De aanslag werd opgeëist door het radicale Leger van Ansar al-Sunnah. De controlepost is de voornaamste uitgang uit de Groene Zone voor vervoer naar het internationale vliegveld ten westen van de stad.

Allawi was op het moment van de aanslag niet aanwezig in het kantoor van zijn Iraaks Nationaal Akkoord in de westelijke wijk Harithiya. De bestuurder van de bomauto reed in op een politiebarricade vlakbij het kantoor. Twee politieagenten en een burger vonden de dood; achttien politiemannen en zeven burgers raakten gewond. De aanslag veroorzaakte enorme chaos. Ooggetuigen zeiden dat na de explosie, die drie politievoertuigen in brand zette, met machinegeweren werd geschoten.

Bij de aanslag in Balad, tachtig kilometer ten noorden van Bagdad, kwamen vier leden van de Iraakse Nationale Garde om het leven en raakten veertien gardisten gewond. Zondag kwamen bij een aanslag met een autobom in Balad ook al zeker 22 gardisten en hun chauffeur om het leven. Bij andere aanslagen in Irak vonden zondag ten minste tien personen de dood.

In Saddam Husseins voormalige thuisbasis Tikrit kwamen zes gardisten om het leven en raakten vier gewond doordat langs een weg een bom explodeerde. In Mosul kwam een Iraakse politieman om het leven en raakten twee collega's gewond toen zij een onthoofd lichaam wilden onderzoeken. Het lichaam bleek van explosieven te zijn voorzien.

Een Poolse legerwoordvoerder zei maandag dat twee aanvallers waren gedood en een derde gearresteerd na een aanslag op een vrachtwagen die een hoge Iraakse politiemedewerker vervoerde. De officier en twee burgers raakten daarbij licht gewond. Het incident deed zich zondag voor in de stad Diwaniyah, in Midden-Irak.

De aanslaggolf is kennelijk gericht tegen de verkiezingen van 30 januari. Vooral leden van Iraakse ordediensten die voor het interim-bestuur werken, zoals de politie en de Nationale Garde, moeten het ontgelden. Vooraanstaande sji'itische leiders riepen zondag soennitische Irakezen op toch aan de verkiezingen deel te nemen om een burgeroorlog te vermijden. De sji'ieten, die ongeveer 60 procent van de bevolking van 26 miljoen vormen, zijn voorstander van het doorgaan van de verkiezingen, omdat zij dan de macht kunnen claimen die decennialang onder het bewind van Saddam Hussein voor hen onbereikbaar was. Zij hopen dat de soennieten, die ongeveer 20 procent vormen, aan de verkiezingen zullen deelnemen zodat de uitslag wordt aanvaard.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden