Veel burgemeesters in 2006 verkiesbaar

Dertien burgemeesters van de grootste 35 gemeenten van Nederland zullen zich in 2006 waarschijnlijk beschikbaar stellen voor de burgemeestersverkiezing.

Dit blijkt uit een telefonische rondgang langs de eerste burgers. Tien burgemeesters zijn niet beschikbaar, van wie drie wegens principiële bezwaren tegen de gekozen burgemeester. Acht burgemeesters weten nog niet wat ze in 2006 zullen doen, vier waren niet beschikbaar voor commentaar.

Hoewel de meeste burgemeesters van de grote gemeenten achter het idee van de gekozen burgemeester staan, heeft een groot deel moeite met de plannen die het kabinet een week geleden in een nota heeft voorgesteld. Daarom zeggen slechts zes burgemeesters volmondig ja tegen hun kandidatuur in 2006. Zeven anderen zijn in principe beschikbaar, maar wachten de definitieve uitwerking van de wet af.

De meest uitgesproken tegenstanders van het plan zijn burgemeesters Bandell van Dordrecht en Van Rossen van Alkmaar, die zich dan ook niet verkiesbaar zullen stellen. Ook de Almeerse burgemeester Jorritsma wil zich niet verkiesbaar stellen, maar als de uiteindelijke wet een andere vorm krijgt, zal ze die beslissing heroverwegen.

Burgemeester Ter Horst van Nijmegen is evenmin beschikbaar, maar niet uit principiële overwegingen. Ze heeft de raad bij haar aantreden gezegd niet langer dan zes jaar te zullen blijven, maar kan zich wel indenken dat ze zich elders verkiesbaar stelt.

De Leidse burgemeester Lenferink is dit jaar per referendum gekozen. Hij zal zich in 2006 'uiteraard' beschikbaar stellen: 'Het nieuwe systeem is niet ideaal, maar het is een hele verbetering ten opzichte van het referendum en daarvoor was ik ook beschikbaar.'

Ook burgemeester Sakkers van Eindhoven is in principe verkiesbaar, maar wil wel een grotere machtsbasis dan in de huidige voorstellen staat.

Enthousiaster over de plannen zijn burgemeesters van D66, zoals Van Vliet-Kuiper van Amersfoort en Bakker van Hilversum.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden