Veel buitenlandse onderzoekers aan Nederlandse universiteit

De universiteiten kunnen onvoldoende Nederlandse academici vinden voor hun onderzoeksplaatsen. Daarom doen zij op grote schaal een beroep op buitenlanders....

ANP

Research voor Beleid onderzocht het aantal buitenlandse kenniswerkers in opdracht van de internationale samenwerkingsorganisatie voor hoger onderwijs Nuffic. Hieruit blijkt dat vooral aan de technische universiteiten (Delft, Eindhoven, Twente) veel buitenlandse onderzoekers werken, gemiddeld 32 procent.

Bij de algemene universiteiten is dat gemiddeld 16 procent, variërend van 14 procent in Groningen tot 22 procent in Maastricht. In Maastricht gaat het echter vooral om grensarbeiders, meldt D. Grijpstra van het onderzoeksbureau.

De meeste buitenlandse onderzoekers komen uit Europa, 62 procent. Meer dan een kwart (26 procent) komt uit Azië, 8 procent komt uit Noord-Amerika. De meeste buitenlandse kenniswerkers (90 procent) zijn jonger dan veertig jaar.

Uit een enquête onder ruim 2000 buitenlandse onderzoekers blijkt dat het merendeel na vijf jaar Nederland weer wil verlaten. De kennis die zij hiermee opdoen, gaat daarmee verloren voor Nederland. Nederland verwacht rond 2010 vooral een groot tekort aan bèta's en technici door onder meer de vergrijzing. Jonge buitenlandse onderzoekers wachten echter niet tot ze hier een vaste aanstelling krijgen aangeboden.

Minister Van der Hoeven (Onderwijs) en haar collega Brinkhorst (Economische Zaken) maakten eind vorig jaar al bekend dat de helft van de plaatsen voor assistent-onderzoekers in opleiding (aio's) aan de technische universiteiten is gevuld met buitenlanders. Nederland leidt minder technici en bèta's op dan andere Europese landen.

Het kabinet heeft in 2004 en 2005 31 miljoen euro uitgetrokken om daar verandering in te brengen. In 2007 loopt dat bedrag op tot 60 miljoen euro. Hiermee moet de vraag naar en het aanbod van technici en bèta's beter op elkaar afgestemd worden en de kwaliteit van deze kenniswerkers verbeteren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden