Veel Blijf-van-mijn-lijfhuizen niet langer geheim

AMSTERDAM - Het aantal blijf-van-mijn-lijfhuizen waarvan de locatie niet geheim wordt gehouden, zal de komende jaren groeien.

Van onze verslaggeefster Anneke Stoffelen
null Beeld

Een proef in Alkmaar met een locatie waar slachtoffers van huiselijk geweld met open vizier worden opgevangen, blijkt een succes: vrouwen voelen zich veilig en kinderen hebben beter contact met hun vader. Onder meer Almere en een aantal Limburgse gemeenten hebben ver gevorderde plannen om een blijf-van-mijn-lijfhuis in nieuwe stijl te openen.

Volgens directeur Aleid van den Brink van de Blijf Groep is het traditionele blijf-van-mijn-lijfhuis niet meer van deze tijd. 'Het idee uit de jaren zeventig dat je de vrouw moest weghouden bij haar man, is in de praktijk niet werkbaar gebleken', licht ze toe. 'Veel vrouwen onderhielden stiekem contact. De helft van de cliënten keert na een tijdje toch weer terug naar hun man. Dan kun je maar beter zorgen dat je die gewelddadige partner ook bij de hulpverlening betrekt.' Bovendien is het volgens Van den Brink een illusie dat je in het internettijdperk nog een adres geheim kunt houden.

Proef
In Alkmaar begon de proef met het zogeheten Oranje Huis in 2009. Het Verwey-Jonker Instituut publiceert deze week een evaluatie van de nieuwe werkwijze. 'Het blijkt dat je veiligheid ook goed kunt organiseren zonder een geheim adres', zegt onderzoekster Katinka Lünnemann. 'Bijvoorbeeld door te werken met een dubbele sluis bij de ingang en goede afspraken met de politie.'

Er wordt vooraf altijd eerst een risico­screening gedaan, want niet in alle gevallen is een open setting veilig genoeg. 'Als er sprake is van eergerelateerd geweld of stalking kan geheimhouding noodzakelijk zijn. Maar dit geldt maar voor een paar procent van de cliënten.'
De vrouwen in het onderzoek zeggen over het algemeen tevreden te zijn over de geboden hulp. Vooral voor hun kinderen vinden ze het fijn dat contact met de vader mogelijk blijft. 'Niet alle cliënten hadden werkelijk alweer contact gehad met hun partner in die eerste weken. Maar dat het een optie is, stellen de meeste vrouwen op prijs', zegt onderzoekster Lünnemann.

De hulpverlening in het Oranje Huis duurt zes weken. In die periode wordt gewerkt aan een gezinsplan. Vrouwen die ervoor kiezen alleen door te gaan, worden geholpen bij het op de rails krijgen van hun leven. Als de vrouw weer terug wil naar haar partner is de hulp gericht op het voortzetten van de relatie zonder geweld en wordt ook de man uitgenodigd voor gesprekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden