Veel bewoners happen nu al roet op hun balkon

Binnenkort beslist het kabinet over de verbinding tussen Amsterdam en Almere. Komt er een tunnel bij het Naardermeer, of moet al het verkeer door Amsterdam-Zuidoost?...

Bewoners rond de Gaasperdammerweg in Amsterdam-Zuidoost zullen het gevoel hebben dat het vijf voor twaalf is. Als het kabinet later deze maand besluit geen nieuwe snelweg aan te leggen tussen Amsterdam en Almere, maar kiest voor het ‘stroomlijnalternatief’, wonen ze straks langs een van de drukste stuk snelweg van Nederland.

De Gaasperdammerweg loopt dwars door Amsterdam-Zuidoost, soms op minder dan honderd meter van de flats en huizen. Ongeveer twintigduizend mensen wonen in de omgeving van de snelweg.

In de stroomlijnvariant wordt de weg verbreed van vier naar ten minste acht rijstroken. Dagelijks zal hij 150 duizend auto’s moeten verwerken, waaronder behoorlijk wat vrachtverkeer.

Om de overlast te beperken heeft de gemeente een eigen plan bedacht voor de wegverbreding. In de zogeheten Amsterdam-variant wordt de nieuwe weg verdiept aangelegd en gedeeltelijk overkapt. Op de overkapping kunnen huizen en groenvoorzieningen komen. Ook moet door het IJmeer een nieuwe spoorverbinding met Almere komen.

‘Een lapmiddel’, vindt Lony Wesseling, voorzitter van de stichting Aktie Gezondheid Gaasperdammerweg (AGG) deze variant. De stichting, waarin twaalf bewonersverenigingen uit Zuidoost samenwerken, maakt zich vooral zorgen over de luchtkwaliteit. In het Amsterdamse plan blijft nog altijd twee kilometer weg onoverdekt. ‘In sommige van de flats kunnen bewoners nu al niet meer op hun balkon vanwege het lawaai en het roet’, zegt Wesseling. ‘En voor veel mensen is dat de enige buitenruimte die ze hebben.’

Zelf woont ze in laagbouw. De Gaasperdammerweg ligt op een kleine tweehonderd meter afstand, goed verscholen in het struikgewas. Afhankelijk van de windrichting valt de overlast voor haar wel mee. Maar in de zomer blijven de ramen ’s nachts gesloten. Want als rond vijf uur in de ochtend het vrachtverkeer op gang komt, doet niemand meer een oog dicht, vertelt ze.

Aan de andere kant van de 35 meter brede weg, in Holendrecht-West, woont Amsterdammer Bob Nauta. ‘Kijk nou eens’, zegt hij verontwaardigd. Hij wijst met zijn sjekkie naar de Gaasperdammerweg. ‘Dat is toch veel te dichtbij?’ Op nog geen honderd meter van zijn voortuintje kruipt de vrijdagmiddagspits voorbij. Vrachtauto na vrachtauto. Wat Nauta betreft maken ze vandaag nog een tunnel langs het Naardermeer. ‘Want hier hebben we al meer dan genoeg verkeer. Ik zit me hier af en toe flink te ergeren.’

Elisabeth Breij, die in de hoogbouw van Hakfort woont, kan het allemaal niet zo veel schelen. ‘Ik heb er geen last van. Ik heb liever dat ze hier die weg verbreden dan dat ze door dat natuurgebied gaan’, zegt ze.

Dat niet alle bewoners van Zuidoost tegen verbreding van de Gaasperdammerweg zijn, ondervond ook Lony Wesseling. Afgelopen dinsdagavond gooide iemand een steen bij haar door de ruit. De daad houdt volgens de politie mogelijk verband met haar activiteiten voor AGG.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden